Մասնագետները նշել են քաղցկեղի դեմ պայքարի 6 մթերք

Մասնագետները նշել են քաղցկեղի դեմ պայքարի 6 մթերք

Մասնագետները նշել են մի շարք մթերքքներ, որոնք կարող են դրական ազդեցություն ունենալ շագանակագեղձի քաղցկեղի բուժման գործում։ Փորձագետների կարծիքով, աղիքների համար օգտակար մթերքները, ինչպիսիք են բրոկկոլին, լոռամիրգը, կանաչ թեյը և պրոբիոտիկները, կարող են օգնել դանդաղեցնել շագանակագեղձի քաղցկեղի առաջընթացը:

Շագանակագեղձի քաղցկեղով հիվանդ 212 տղամարդկանց շրջանում անցկացված հետազոտությունը ցույց է տվել, որ նրանք, ովքեր ավելացրել են այս մթերքները իրենց սննդակարգում, կարողացել են դանդաղեցնել շագանակագեղձի քաղցկեղի առաջընթացը 42%-ով:

Այս հիվանդների մոտ ախտորոշվել է ցածր ռիսկի քաղցկեղ, այսինքն՝ այն տեսակը, որը դանդաղ է աճում և չի տարածվում գեղձից այն կողմ: Ուսումնասիրությունը տևել է չորս ամիս։ Աշխատանքը սկսելու ժամանակ հիվանդները մտածել են հնարավոր վիրահատության մասին, քանի որ նրանց քաղցկեղը զարգանում էր: Սակայն հետազոտության ավարտին նրանց արդյունքներն այնքան են բարելավվել, որ շատերը նախընտրել են մնալ դիտարկման տակ:

«Մեր բացահայտումները շագանակագեղձի քաղցկեղով շատ տղամարդկանց հույս են տալիս, որ նրանք կարող են պոտենցիալ կերպով վերահսկել իրենց հիվանդությունը՝ փոխելով իրենց սննդակարգը», - բացատրել են գիտնականները:

Հետազոտության ընթացքում հիվանդներին տրվել է սննդային հավելումներ՝ պատրաստված խտացված ամբողջական մթերքներից՝ բրոկկոլի, քրքում, նուռ, կանաչ թեյ, օրգանական կոճապղպեղի արմատ և լոռամիրգ: Հիվանդների կեսին տրվել է նաև լավ բակտերիաներ, ինուլին և վիտամին D պարունակող պրոբիոտիկ պարկուճ:

Տղամարդկանց մոտ, ովքեր ընդունում էին միայն հավելումը, քաղցկեղն ավելի դանդաղ էր զարգանում, քան ուսումնասիրությունը սկսելուց առաջ վեց ամիսների ընթացքում: Իսկ երկու հավելումներ օգտագործողների մոտ քաղցկեղի առաջընթացը 42%-ով ավելի դանդաղ էր: Ցույց է տրվել, որ քաղցկեղը նվազել է հինգ տղամարդկանց մոտ, ովքեր օգտագործել են երկու հավելումներ: Մնացածի համար այն մնացել է կայուն։

Բացի այդ, երկու խմբերի տղամարդիկ արձանագրել են միզուղիների ախտանիշների մեկ քառորդ բարելավում, ներառյալ խնդիրներ, ինչպիսիք են անմիզապահությունը, արտահոսքը և գիշերը զուգարան գնալու անհրաժեշտությունը:

Նման արտադրանքի ակնհայտ առավելությունների պատճառը, ընդգծում են մասնագետները, դրանցում պարունակվող ֆոտոքիմիական նյութերն են, որոնք ուժեղացնում են օրգանիզմի հակաօքսիդանտ ակտիվությունը։ Սա օգնում է պաշտպանվել ԴՆԹ-ի վնասից: Բացի այդ, նրանք ազատում են ավելորդ բորբոքումը, որը համարվում է քաղցկեղի զարգացման հզոր ռիսկի գործոն։ Այս նյութերը նաև կարևոր դեր են խաղում աղիքներում օգտակար բակտերիաների առողջ հավասարակշռության պահպանման գործում: Առողջ աղիքներն օգնում են կանխել տոքսինների ներթափանցումը օրգանիզմ, ինչը կարող է նաև քաղցկեղ առաջացնել:

Բուսաքիմիական միացությունների երկու պարկուճը պարունակում էր բրոկկոլիի հինգ ծաղկաբույլին համարժեք նյութեր, կես նուռ, մեկ ճաշի գդալ քրքում, երեք բաժակ կանաչ թեյ, 10 լոռամիրգ և 1 սմ խորանարդ թարմ քերած կոճապղպեղ։