Այգու ո՞ր բանջարեղենն է քաղցկեղ առաջացնում․ Փորձագետը պատասխանում է

Արդյո՞ք լավ է բանջարեղեն ուտելը: Թունաբան Միխայիլ Կուտուշովը վստահ է, որ միշտ չէ, որ այդպես է՝ որոշ մթերքներ քաղցկեղ են առաջացնում։ Դրանց մասին մասնագետը պատմել է «Փաստարկներ և փաստեր» հրապարակմանը։
Բժիշկը զգուշացրել է, որ պետք չէ վախենալ բանջարեղենից՝ կարևոր է դրանք ճիշտ ներմուծել ձեր սննդակարգում, նայել դրանց հասունությանը և ժամանակին վերացնել դրանք, եթե ռիսկեր առաջանան։
Նրանց համար, ովքեր խնդիրներ ունեն աղեստամոքսային տրակտի հետ, ավելի լավ է նվազագույնի հասցնեն թթուների՝ սմբուկի, կարտոֆիլի և լոլիկի օգտագործումը: Եթե մարսողական խնդիրներ ունեք, այս բանջարեղենն ամբողջությամբ չի մարսվի։ Արդյունքում մեծանում է փորկապության, լորձաթաղանթի գրգռման եւ բորբոքման վտանգը։
Թթուն կարող է նաև պարունակել սոլանին՝ թույն, որը խանգարում է նորմալ նյութափոխանակությանը։
«Նման ազդեցությունը մեծացնում է աղեստամոքսային տրակտի տարբեր հիվանդությունների, այդ թվում՝ ուռուցքաբանության զարգացման ռիսկը»,- նշել է Կուտուշովը։
Մնացած բոլորին մասնագետը խորհուրդ է տալիս խուսափել կանաչ կարտոֆիլից, հում սմբուկից և չհասունացած լոլիկից։ Հասած պտուղները կարող են նկատելի օգուտներ բերել օրգանիզմին՝ սննդաբան Իգոր Ստրոկովը նույնիսկ խորհուրդ է տալիս դրանք ուտել ամեն օր։ Լոլիկը պարունակում է վիտամինների և սննդանյութերի պահեստ, որոնք ամրացնում են մկանները, «մաքրում» մաշկը և վերացնում օրգանիզմում ազատ ռադիկալները։