Մասնագետները ցրել են շիլայի օգտակարության մասին առասպելը

Մասնագետները ցրել են շիլայի օգտակարության մասին առասպելը

Բժիշկ և հեռուստահաղորդավար Ելենա Մալիշևան, իմունոլոգ Անդրեյ Պրոդեուսը և ակնաբույժ Միխայիլ Կոնովալովը խոսել են «Ապրիր առողջ» հաղորդաշարի եթերում:

Նրանք ասել են, որ կաթնային շիլաներից կալցիումը չի ներծծվում։ 

Բժիշկները որպես օրինակ նշել են վարսակի ալյուրը: Պրոդեուսը հայտարարել է, որ կաթը կալցիումի աղբյուր է, որը պետք է օգտագործել ամուր ոսկորների համար։ Վարսակի ալյուրը, ըստ Կոնովալովի, պարունակում է ֆիտիկ թթու, որն իջեցնում է արյան շաքարի մակարդակն ու կարող է նաև կանխել կոլոռեկտալ քաղցկեղի առաջացումը:

Այնուամենայնիվ, բժիշկների խոսքով, կաթի և հացահատիկի համադրությունը թույլ չի տալիս, որ կաթից ստացված օգտակար տարրը ներծծվի։ «Ցավոք, շիլան թույլ չի տալիս, որ կալցիումը ներծծվի», - ասել է Մալիշևան: