5 մթերք, որոնք մեծացնում են քաղցկեղի առաջացման վտանգը․ ապացուցված գիտության կողմից

5 մթերք, որոնք մեծացնում են քաղցկեղի առաջացման վտանգը․ ապացուցված գիտության կողմից

Որոշ մթերքների օգտագործումը գիտնականները կապում են չարորակ ուռուցքների առաջացման վտանգի հետ: Ձեր ուշադրությանն ենք ներկայացնում մթերքներ, որոնք հայտնի են քաղցկեղածին հատկություններով:

Տաք թեյ

Սովորական տաք թեյը նույնպես կարող է քաղցկեղի հետ կապված խնդիրների աղբյուր դառնալ։ Լորձաթաղանթները տառապում են տաք հեղուկի մշտական ​​ազդեցությունից, և, օրինակ, կերակրափողի քաղցկեղի դեպքերը աննորմալ բարձր են: Բժիշկները խորհուրդ են տալիս զովացնել ըմպելիքները մոտ 60 աստիճանով։ Շատ տաք չուտելու խորհուրդը վերաբերում է նաև ապուրներին։ 

Ալկոհոլ

Ալկոհոլը 30 տարի առաջ ներառվել է քաղցկեղածին մթերքների ցանկում։ Եվ, ինչպես ասում է Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության քաղցկեղի հետազոտության միջազգային գործակալությունը, մեր բջիջների վրա ալկոհոլի ազդեցությունը շատ լավ ուսումնասիրվել է։

Մշակված միս

Մշակված միսը, ինչպիսին են նրբերշիկը, բեկոնը և երշիկեղենը, նույնպես առողջությունը վնասում են, քանի որ քիմիական նյութեր և աղի ավելցուկային քանակություն են պարունակում: Քիմիական նյութերից շատերը, որոնք մտնում են մշակված մսի բաղադրության մեջ, վտանգավոր քաղցկեղածիններ են համարվում:

Մարինացված եւ ծխեցված մթերքներ

Վտանգավոր են թթու դրված, մարինացված եւ ծխեցված մթերքները, այդ թվում՝ ծխեցված միսը, խոզապուխտը, երշիկները: Վերամշակված միսը վերջերս ներառվել է ԱՀԿ-ի կազմած քաղցկեղածին մթերքների ցանկում:

Գրիլ եւ խորոված

Քաղցկեղի առաջացման վտանգը մեծացնող մթերքների ցանկում ներառվել են նաեւ հիդրոգենացված ճարպերն ու միսը, որը պատրաստվել է գրիլի կամ բաց կրակի վրա: Գիտնականները բացատրում են, որ այդ ժամանակ արտազատվող քիմիական նյութերը բացասաբար են ազդում մարդու առողջության վրա: