Ո՞ր մթերքների օգտագործումը կարող է կանխարգելել քաղցկեղի զարգացման ռիսկը
Քաղցկեղի կանխարգելման համար սննդակարգում կարևոր են մի շարք մթերքներ: Կան մթերքներ, կարող են օգնել առողջությունը պահպանել և քաղցկեղի ռիսկը նվազեցնել.
Սովորաբար բարձր մանրաթելային, հակաօքսիդանտ և վիտամիններ պարունակող մթերքներն են այդպիսիք, ինչպիսիք են բրոկոլին, կարմիր պղպեղը, և հատապտուղները:
ԱԸնդեղենից՝ ընկույզները, սերմերը (օրինակ, չամիչ և քնջութ), որոնք հարուստ են առողջ ճարպերով, եգիպտացորենը, կիտրոնը, որոնք բարձր են վիտամին C-ի պարունակությամբ:
Ձուկը, հատկապես խեցգետնային և օմեգա-3-ով հարուստ ձկները, կարող են օգնել մարմնի առողջությանը:
Շատ հետազոտություններ ցույց են տվել, որ կանաչ թեյը կարող է ունենալ քաղցկեղի կանխարգելման հատկություններ:
Կաթնամթերքն ու մրգերն են, որոնք պարունակում են պրոբիոտիկներ:Սև շոկոլադը, կարմիր խաղողի հյութը կարող են ունենալ հակաօքսիդանտ հատկություններ:
Ուշադրություն դարձրեք, որ առողջ սնունդն ու ճիշտ ապրելակերպը (ֆիզիկական ակտիվություն, քնի ռեժիմ, ծխելու և ալկոհոլի օգտագործման սահմանափակում) նույնպես կարևոր են քաղցկեղի ռիսկը նվազեցնելու համար: