2 մթերք, որոնք արգելափակում են քաղցկեղի բջիջների անգիոգենեզը և բարելավում լյարդի աշխատանքը, սակայն քչերը գիտեն

Բրոկկոլի
Բրոկկոլին, որն ի սկզբանե հայտնվել է Իտալիայում մ.թ.ա. 6-րդ դարում, հզոր հակաքաղցկեղային նյութերի, մասնավորապես՝ սուլֆորաֆանի աղբյուր է։ Հարվարդի համալսարանի կողմից անցկացված հետազոտությունը հաստատել է, որ շաբաթական 300 գրամ բրոկկոլի ուտելը նվազեցնում է թոքերի քաղցկեղի վտանգը 27%-ով, ձվարանների քաղցկեղը՝ 30%-ով, շագանակագեղձի քաղցկեղը՝ 58%-ով, կերակրափողի քաղցկեղը՝ 32%-ով։
Բրոկկոլիից բացի, սուլֆորաֆան կա նաև ռուկոլայի, կաղամբի, ծաղկակաղամբի, բողկի, շաղգամի և մանանեխի կանաչի մեջ։ Այս մթերքների սննդակարգում ներառելը հզոր հակաքաղցկեղային պաշտպանություն է ապահովում և արգելափակում է քաղցկեղի բջիջների անգիոգենեզը:
Կորիզավոր մրգեր
Այս մրգերը, ինչպիսիք են դեղձը, տանձը, խնձորը, կեռասը և ծիրանը, պարունակում են զգալի քանակությամբ նյութեր, որոնք օգնում են պաշտպանել ԴՆԹ-ն և դանդաղեցնել քաղցկեղի պրոցեսները: Դրանք հիմնականում կարոտինոիդներ են, քլորոգենաթթու, կեմպֆերոլ և անտոցիանիններ։ Ճարպերի և կենդանական սպիտակուցների չափավոր սպառման դեպքում այս մրգերում առկա բնական շաքարները ոչ միայն չեն վնասում առողջությանը, ինչպես սխալմամբ պնդում են կետո դիետաների և ընդհատվող ծոմապահության կողմնակիցները, այլև բարենպաստ ազդեցություն ունեն մեր լյարդի աշխատանքի վրա: