Ձմերուկի կորիզներ. արդյո՞ք օգտակար են օրգանիզմի համար, թե վնասակար

Շատ ծնողներ իրենց երեխաներին սարսափ պատմություններ են պատմում սննդի մասին, որպեսզի նրանք ծամոն չծամեն, սերմերով հատապտուղներ չուտեն և այլն։ Այնուամենայնիվ, այս առասպելները վաղուց հերքվել են. սննդամթերքի անուտելի մասերի մեծ մասը պարզապես անցնում է մարսողական տրակտով՝ առանց առողջությանը վնաս պատճառելու: Սակայն, որոշ մարդիկ չպետք է ուտեն ձմերուկը սերմերով։
Մասնագետները զգուշացնում են, որ մեծ քանակությամբ հում սերմեր ուտելն անցանկալի է հատկապես այն մարդկանց համար, ովքեր տառապում են աղիքային խնդիրներից։ Գրգռված աղիքի համախտանիշի կամ այլ խնդիրների դեպքում կուլ տված սերմերը կարող են տհաճ ախտանիշներ առաջացնել:
Ձմերուկը շատ օգտակար է։ Դրանք պարունակում են A, C, B6, B1, B2, B9, E, PP վիտամիններ, ինչպես նաև կալիում, կալցիում, մագնեզիում, նատրիում, երկաթ, ֆոսֆոր, յոդ, մանրաթել, պեկտին, սպիտակուցներ, ածխաջրեր և օրգանական թթուներ։ Նրանք օգնում են ամրապնդել իմունային համակարգը, բարելավել մաշկի, մազերի և եղունգների վիճակը, բարենպաստ ազդեցություն ունեն նյարդային համակարգի վրա, օգնում են նորմալացնել աղիների աշխատանքը, մաքրել մարմինը տոքսիններից և թափոններից, նվազեցնել խոլեստերինի մակարդակը արյան մեջ, օգնել անեմիայի ժամանակ, ամրապնդում է սրտանոթային համակարգը, բարձրացնում հեմոգլոբինը, լավացնում է լյարդի և երիկամների աշխատանքը, թեթևացնում է այտուցը, օգնում է շնչառական հիվանդություններին, լավացնում է տեսողությունը, ունի միզամուղ ազդեցություն, օգնում է դեպրեսիայի դեմ, բարելավում է տրամադրությունը, թեթևացնում է հոգնածությունը, օգնում է անքնությունից, բարձրացնում է կատարողականությունը, բարելավում հիշողությունը, դանդաղեցնում ծերացման գործընթացը: