Ձմերուկի կորիզներ. արդյո՞ք օգտակար են օրգանիզմի համար, թե վնասակար

Ձմերուկի կորիզներ. արդյո՞ք օգտակար են օրգանիզմի համար, թե վնասակար

Շատ ծնողներ իրենց երեխաներին սարսափ պատմություններ են պատմում սննդի մասին, որպեսզի նրանք ծամոն չծամեն, սերմերով հատապտուղներ չուտեն և այլն։ Այնուամենայնիվ, այս առասպելները վաղուց հերքվել են. սննդամթերքի անուտելի մասերի մեծ մասը պարզապես անցնում է մարսողական տրակտով՝ առանց առողջությանը վնաս պատճառելու: Սակայն, որոշ մարդիկ չպետք է ուտեն ձմերուկը սերմերով։

Մասնագետները զգուշացնում են, որ մեծ քանակությամբ հում սերմեր ուտելն անցանկալի է հատկապես այն մարդկանց համար, ովքեր տառապում են աղիքային խնդիրներից։ Գրգռված աղիքի համախտանիշի կամ այլ խնդիրների դեպքում կուլ տված սերմերը կարող են տհաճ ախտանիշներ առաջացնել:

Ձմերուկը շատ օգտակար է։ Դրանք պարունակում են A, C, B6, B1, B2, B9, E, PP վիտամիններ, ինչպես նաև կալիում, կալցիում, մագնեզիում, նատրիում, երկաթ, ֆոսֆոր, յոդ, մանրաթել, պեկտին, սպիտակուցներ, ածխաջրեր և օրգանական թթուներ։ Նրանք օգնում են ամրապնդել իմունային համակարգը, բարելավել մաշկի, մազերի և եղունգների վիճակը, բարենպաստ ազդեցություն ունեն նյարդային համակարգի վրա, օգնում են նորմալացնել աղիների աշխատանքը, մաքրել մարմինը տոքսիններից և թափոններից, նվազեցնել խոլեստերինի մակարդակը արյան մեջ, օգնել անեմիայի ժամանակ, ամրապնդում է սրտանոթային համակարգը, բարձրացնում հեմոգլոբինը, լավացնում է լյարդի և երիկամների աշխատանքը, թեթևացնում է այտուցը, օգնում է շնչառական հիվանդություններին, լավացնում է տեսողությունը, ունի միզամուղ ազդեցություն, օգնում է դեպրեսիայի դեմ, բարելավում է տրամադրությունը, թեթևացնում է հոգնածությունը, օգնում է անքնությունից, բարձրացնում է կատարողականությունը, բարելավում հիշողությունը, դանդաղեցնում ծերացման գործընթացը: