5 լավագույն ըմպելիքները, որոնք կարելի է խմել գիշերը՝ ավելի լավ քնելու համար

Տրիպտոֆան
Սա մարդու մարմնի համար կենսաբանորեն ամենակարևոր ակտիվ նյութերից է, քանի որ այս էական ալֆա ամինաթթուն սերոտոնինի (ուղեղում արտադրվող նյութ, որը պատասխանատու է հոգե-հուզական ոլորտի և քնի համար) և մելատոնինի նախադրյալն է: Դրա դեֆիցիտի նշաններն են ոչ միայն քնի խանգարումները, այլև դեպրեսիան, ալկոհոլի հանդեպ տենչը և քրոնիկական հոգնածությունը։ Խմիչքներից այս նյութի պարունակությամբ առաջատարները կլինեն բնական մածունը, կաթը, սոյայի յոգուրտը և կաթը, ընկույզի կաթը: Բավականին շատ տրիպտոֆան կա նաև արևածաղկի սերմերում, քնջութի սերմերում:
Մագնեզիում
Նորմալացնում է նյարդային համակարգի աշխատանքը, օգնում է պայքարել սթրեսի և քնի հետ կապված խնդիրների դեմ: Մագնեզիումի հիմնական աղբյուրներից են թարմ կանաչ բանջարեղենն ու մրգերը։ Բացի այդ, մագնեզիում կա նուշի, հատիկեղենի և ամբողջական հացահատիկի մեջ։ Քնելուց առաջ ըմպելիք պատրաստելու համար կարող ենք օգտագործել կակաոյի փոշի, նուշ, թարմ կանաչի (օրինակ՝ սպանախ) և ցորենի թեփ (փոքր չափաբաժնի համար):
Վիտամին C
Գիտական հետազոտությունները, որոնք կարևոր են տրիպտոֆանի կլանման համար, ցույց են տալիս, որ արյան մեջ վիտամին C-ի ցածր մակարդակ ունեցող մարդիկ ավելի շատ դժվարանում են քնել և ավելի հաճախ են արթնանում գիշերվա ընթացքում: Քնելուց առաջ ըմպելիք (սմուզի) պատրաստելու համար մենք կարող ենք օգտագործել վիտամին C-ի աղբյուրներ, ինչպիսիք են թարմ կանաչին և բրոկկոլին, սև հաղարջը, ցիտրուսային մրգերը և կիվի: Ոչ միայն որպես սմուզիի բաղադրիչ, այլև թեյ պատրաստելու համար հարմար է չիչխանը:
Կալիում
Այս միկրոտարրը կարող է օգտակար լինել նաև նրանց համար, ովքեր դժվարանում են քնել: Կալիումի պարունակությամբ առաջատարներն են կակաոյի փոշին, ընկույզը և դրանց հիման վրա կաթը, դասական կաթը, թարմ տերևավոր կանաչիները, բանանները:
Կալցիում
Քնելու հետ կապված խնդիրներ և անհանգիստ քուն կարող են առաջանալ նաև սննդակարգում կալցիումի պակասի պատճառով: Կալցիում պարունակում է այն ապրանքները, որոնք մենք կարող ենք օգտագործել ըմպելիքը պատրաստելու համար՝ կաթ և կաթնամթերք, ընկույզ և դրանց հիման վրա կաթ, քնջութի սերմեր, տերևավոր կանաչի: