Կեռասի 6 վտանգավոր հատկությունները. Ո՞վ չպետք է ուտի այն

1. Վտանգավոր է ցածր ճնշում ունեցող մարդկանց համար
Կեռասը պարունակում է մեծ քանակությամբ կալիում, որն օգնում է պաշտպանել մեր սիրտը տարբեր հիվանդություններից և օգնում է իջեցնել արյան ճնշումը: 100 գրամ կեռասը պարունակում է մոտավորապես 300-350 մգ կալիում։ Սակայն, ցավոք, մենք հազվադեպ կարող ենք կանգ առնել 200-300 գրամ կեռասի վրա, ուստի չափից ավելի օգտագործումը կարող է զգալիորեն նվազեցնել արյան ճնշումը և հանգեցնել առողջության վատթարացման:
2. Ստամոքսի խանգարումներ
Տնական կեռասը և քաղցր բալը շատ օգտակար են ստամոքսի համար։ Բայց եթե այն գնում եք խանութից կամ շուկայում, ապա զգույշ եղեք։ Հատապտուղների և պտղատու ծառերի/թփերի վրա օգտագործվող նյութերը երբեմն կարող են առաջացնել ստամոքսի լուրջ խանգարումներ, փորլուծություն և թունավորումներ: Հետեւաբար, համոզվեք, որ մանրակրկիտ լվացեք յուրաքանչյուր հատապտուղը և հոգ տանեք ձեր առողջության մասին:
3. Ալերգիա
Կեռասից ալերգիան այնքան էլ տարածված չէ: Մարդիկ, ովքեր չեն կարողանում հանդուրժել կեռասը, հաճախ ալերգիա են ունենում ծաղկափոշու, թարմ մրգերի և հատապտուղների նկատմամբ: Ալերգիայի հիմնական ախտանիշներն են՝ ստամոքսի խանգարումը, որովայնի ցավը, սրտխառնոցը, շնչառության դժվարությունը, դեմքի, շուրթերի, լեզվի այտուցը, երբեմն՝ փսխումը։
4. Վնասակար՝ երիկամների համար
Որքան էլ տարօրինակ հնչի, կեռասը և կեռասի հյութը միզամուղ ազդեցություն ունեն։ Սա կարող է առաջացնել մարմնի ջրային հավասարակշռության անհավասարակշռություն, ինչպես նաև խաթարել երիկամների աշխատանքը և հանգեցնել երիկամների հիվանդության: Եվ քանի որ երիկամները ազդում են արյան ֆիլտրացման վրա, դա կարող է ազդել սրտանոթային համակարգի առողջության վրա:
5. Ավելորդ կիլոգրամներ
Կեռասը ցածր կալորիականությամբ հատապտուղներ է, բայց պարունակում է բավականաչափ պարզ ածխաջրեր և շաքար, որպեսզի առաջացնի ավելորդ կիլոգրամներ և ավելացնում է գիրության ռիսկը: Օրական նորման 300 գրամ է, այս նորմը օգտակար կլինի եւ չի առաջացնի ատելի կիլոգրամները։
6. Կեռասը հղիության ժամանակ
Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ կեռասը անվտանգ է ապագա մայրիկների համար, բայց միայն օրական չափաբաժնով։ Բայց կեռասի չափից ավելի օգտագործումը կարող է ազդել կաթի որակի վրա և ալերգեն լինել երեխայի համար։ Հետևաբար, նախքան կեռասի վրա հույս դնելը, համոզվեք, որ խորհրդակցեք ձեր բժշկի հետ:
Նախ՝ կեռասը հակացուցված է ալերգիա ունեցող մարդկանց։ Նաև խոցեր, գաստրիտներ և բարձր թթվայնություն ունեցող մարդիկ չպետք է ուտեն այն։ Կեռասի չափից ավելի օգտագործումը կարող է ազդել աղիքների աշխատանքի վրա, ինչպես նաև խաթարել երիկամների աշխատանքը։ Օգտագործելուց առաջ լավագույնը խորհրդակցեք ձեր բժշկի հետ, քանի որ առողջությունը մեր կյանքի ամենակարևոր մասն է: