Անվանվել է թիվ մեկ ընդեղենը սրտի առողջության համար․ այն հարուստ է սպիտակուցներով, առողջարար ճարպերով և սննդանյութերով

Երբ խոսքը վերաբերում է սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկին, շատ գործոններ են ազդում, հայտնում է Sports.kz-ը՝ Unian.net-ին հղումով։ Դրանցից մեկն այն է, ինչ են մարդիկ ուտում։ Սրա պատճառով սրտաբանները նշում են, որ սննդակարգը կարևոր է սրտի առողջության հարցում:
«Մթերքները, որոնք մենք ուտում ենք, ազդում են սրտանոթային հիվանդությունների մի քանի ռիսկի գործոնների վրա, ներառյալ արյան բարձր ճնշումը, բարձր խոլեստերինը և շաքարախտը», - բացատրում է Memorial Hermann սրտաբան Քևին Ռաբիին, գրում է Parade-ը:
Նա հավելել է, որ հասկանալով, թե որ մթերքներն են առավելագույն օգուտ տալիս, մարդը կարող է պահպանել իր սիրտ-անոթային համակարգը լավագույն վիճակում: Օրինակ՝ Ռաբիին սրտի առողջության համար խորհուրդ է տալիս ուտել չհագեցած ճարպերով հարուստ մթերքներ, օրինակ՝ ընդեղեն:
«Կարևոր է հիշել, որ ճարպերը մեր մարմնի անբաժան մասն են: Այնուամենայնիվ, ոչ բոլորն են նույնը: Ընդեղենը պարունակում է չհագեցած ճարպաթթուների ավելի բարձր մակարդակ, որոնք պաշտպանում են սրտանոթային համակարգը և նվազեցնում վատ խոլեստերինի մակարդակը»,- ասել է մասնագետը։
Ռաբիին նաև պատմել է, թե ինչ ընդեղեն է ուտում գրեթե ամեն օր՝ սիրտը առողջ պահելու համար։ Նա այնքան է սիրում նուշ, որ միշտ ձեռքի տակ է պահում։
«Ես սիրում եմ նուշ, քանի որ այն հեշտ, առողջարար և համեղ խորտիկ է: Ես փորձում եմ նուշով մի փոքրիկ տարա պահել մեքենայում կամ աշխատավայրում, երբ քաղց եմ զգում։ Դա կարող է ձեզ հետ պահել նաև անառողջ նախուտեստներ ընտրելուց»,- կիսվել է սրտաբանը։ Նա նշել է, որ անկախ նրանից, թե երբ և ինչպես եք ուտում նուշը, դուք կստանաք կենսական սննդանյութեր:
«Չնայած շատ ընկույզներ կան, որոնք օգտակար են սրտի համար, սակայն նուշը համարվում է լավագույն տարբերակներից մեկը»,- ասում է մասնագետը։
Նա պարզաբանել է, որ այս ընկույզները հարուստ են սպիտակուցներով, առողջ ճարպերով և այլ սննդանյութերով, այդ թվում՝ E վիտամինով, B խմբի վիտամիններով, մագնեզիումով և կալցիումով։ Այնուամենայնիվ, փորձագետը զգուշացրել է, որ չափաբաժնի վերահսկումը կենսական նշանակություն ունի, անկախ նրանից, թե որ ընկույզն եք նախընտրում:
«Ես չէի ասի, որ դուք պետք է խուսափեք որևէ կոնկրետ ընկույզից, բայց ես զգույշ կլինեի չափաբաժնի վերահսկման հարցում: Ընկույզը շատ կալորիական է և հեշտ է չափից շատ ուտել»,- զգուշացրել է նա: