Նույնիսկ մի քանի գրամը հիմք է քաղցկեղի զարգացման. ուռուցքաբանը կոչ է անում սեղանից հանել 3 մթերք

Նույնիսկ մի քանի գրամը հիմք է քաղցկեղի զարգացման. ուռուցքաբանը կոչ է անում սեղանից հանել 3 մթերք

Ուռուցքաբան և պրոկտոլոգ Ելենա Սմիրնովան խորհուրդ է տալիս սննդակարգից բացառել երեք կոնկրետ մթերք՝ կանխելու ավելորդ ճարպը և նվազեցնելու կոլոռեկտալ քաղցկեղի վտանգը։ Առաջին հերթին պետք է հրաժարվել վերամշակված մսից, քանի որ երշիկը, բեկոնը, սառեցված ձուկն ու միսը մեծացնում են քաղցկեղի առաջացման վտանգը։

Նույնիսկ օրական 50 գրամ վերամշակված միսը մեծացնում է ձեր ռիսկը 18%-ով։ Դուք նաև պետք է հետևեք ձեր խմած ալկոհոլի քանակին և սահմանափակեք չմշակված կարմիր մսի օգտագործումը շաբաթական վեց չափաբաժնով:

Սմիրնովան խորհուրդ է տալիս կանոնավոր ֆիզիկական վարժություններ կատարել, որոնց անալոգները կարող են լինել քայլելը և մարզասրահից դուրս այլ զբաղմունքները՝ որպես կոլոռեկտալ քաղցկեղի զարգացման ռիսկը նվազեցնելու միջոց: Բժիշկը թվարկում է մրգերը, բանջարեղենը, ամբողջական ձավարեղենը, հատիկեղենը, կաթը, պանիրը և մածունը որպես առաջարկվող մթերքներ, որոնք նվազեցնում են քաղցկեղի հավանականությունը: Այս բոլոր միջոցները կօգնեն պահպանել առողջությունը և կանխել լուրջ հիվանդությունները, հաղորդում է «Ռոսիյսկայա գազետան»։