ԱՄՆ-ում քաղցրեղենը կտրուկ թանկացել է․ ի՞նչն է պատճառը

ԱՄՆ-ում քաղցրեղենը կտրուկ թանկացել է․ ի՞նչն է պատճառը

ԱՄՆ-ում քաղցրավենիքները կտրուկ թանկացել են շաքարի պակասորդի պատճառով։ Այս մասին հայտնում է Bloomberg-ը։

Հումքի պակասը հանգեցրել է գների տարեկան աճի 13,4 տոկոսով, ինչը պայմանավորված է եղել ԱՄՆ Լուիզիանա նահանգի և Մեքսիկայի շաքարեղեգի աճեցման հիմնական շրջաններում երկարատև երաշտի պատճառով: ԱՄՆ նահանգում կլիմայական գլոբալ խնդիրները սրել են այն խնդիրները, որոնք առաջացել են «Կատրինա» փոթորկից հետո, որը վնասել է եղեգի պլանտացիաներն ու վերամշակող գործարանները 2005 թվականին:

«Մենք պարզապես որոշեցինք, որ ավելի լավ է շաքարավազի համար ավելի շատ վճարել և այն փոխանցել սպառողներին, քան ընդհանրապես շաքար չունենալ»,- ասել է Spangler Candy Co.-ի գործադիր տնօրեն Քըրք Վաշոն:

Այժմ ԱՄՆ իշխանությունները տեղական արտադրողներին աջակցում են արտահանման քվոտաներով և արտերկրից արտոնյալ սակագներով շաքարավազի ներմուծման սահմանափակումներով։ Նման միջոցառումները բացատրվում են շուկան էժան հումքով գերբնակեցման դեմ պայքարով։

Այնուամենայնիվ, ոլորտի ներկայացուցիչները այս որոշումը գնահատում են վնասակար, քանի որ արտադրողները ստիպված են թանկացնել գները, իսկ սահմանված կանոնները թույլ չեն տալիս հաղթահարել պակասորդը։

ԱՄՆ կառավարության հաշվետվողականության գրասենյակի հոկտեմբերյան զեկույցի համաձայն՝ աջակցության միջոցառումները հանգեցնում են տարեկան 1,6 միլիարդ դոլարի զուտ տնտեսական վնասի:

«Շաքարավազի հետ կապված խնդիրների պատճառով շատ արտադրողներ արտադրությունը տեղափոխում են արտասահման՝ Մեքսիկա կամ Գվատեմալա: Հումքի ցածր գները փոխհատուցում են դրա հետ կապված ծախսերը»,- նշել է Վաշոն։