Բժիշկը հորդորել է ավելի հաճախ ուտել գրեյպֆրուտ ու բրոկկոլի․ ո՞րն է պատճառը

Դուք կարող եք նվազեցնել քաղցկեղի առաջացման վտանգը, եթե կանոնավոր օգտագործեք ցիտրուսային մրգեր, հատիկաընդեղեն և որոշ այլ մթերքներ։ Ասել է ուռուցքաբան Խամիս Մագոմեդովան Lente.ru-ին:
Բժիշկը հորդորել է սննդակարգում ներառել ցիտրուսային մրգեր, մասնավորապես՝ գրեյպֆրուտ, քանի որ դրանք օգնում են նվազեցնել քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը։ «Գրեյպֆրուտը պարունակում է մոնոտերպեններ՝ նյութեր, որոնք օգնում են մաքրել օրգանիզմը քաղցկեղածին միացություններից: Նարինջն ու կիտրոնը պարունակում են նաև լիմոնեն՝ ածխաջրածին, որը խթանում է լիմֆոցիտների աշխատանքը, որն օգնում է պայքարել ուռուցքային բջիջների դեմ»,- բացատրել է նա:
Lenta.ru-ի զրուցակիցը խորհուրդ է տվել ավելի հաճախ ուտել չմշակված բանջարեղեն։ Նրանք ցածր կալորիականությամբ հարուստ մանրաթելերի աղբյուր են: Դրա շնորհիվ, ըստ բժշկի, դրանք օգնում են պահպանել առողջ քաշն ու խուսափել գիրությունից, որը կարևոր միջոց է քաղցկեղի և այլ հիվանդությունների կանխարգելման համար։ «Ամենաշատ մանրաթելերը հայտնաբերված են բրյուսելյան կաղամբում, բրոկկոլիում և գազարում»,- ասել է Մագոմեդովան:
«Բացի այդ, շատ հատապտուղներ ու մրգեր հարուստ են բջջանյութով` ազնվամորի, մոշ, բանան, խնձոր, տանձ»,- ընդգծել է ուռուցքաբանը։
Մագոմեդովան նշել է ամբողջական հացահատիկային արտադրանքը որպես քաղցկեղի կանխարգելման ևս մեկ կարևոր մթերք: Դրանք հարուստ են հակաօքսիդանտներով, բջջանյութով, սպիտակուցներով և վիտամիններով, որոնք նվազեցնում են աղիների և շագանակագեղձի չարորակ ուռուցքների հավանականությունը։
Բժիշկը խորհուրդ է տվել սննդակարգում ավելացնել հացահատիկի հաց, շագանակագույն բրինձ, հնդկաձավար, ամարանթ և քինոա։
Բացի այդ, ըստ ուռուցքաբանի, սննդակարգը պետք է պարունակի բուսական ծագման սպիտակուցի աղբյուրներ՝ լոբազգիներ, այդ թվում՝ լոբի, ոլոռ, տոֆու պանիր, չրեր, պնդուկ, նուշ, պիստակ, հնդկական հնդկահավ, ինչպես նաև օմեգա-3 ճարպաթթուներով հարուստ սկումբրիա, սաղմոն, կտավատի սերմեր, ջրիմուռներում, ընկույզում: