Ինչու՞ հնդկաձավարի հետ չի կարելի թեյ խմել․ բժիշկը բացատրում է

Ինչու՞ հնդկաձավարի հետ չի կարելի թեյ խմել․ բժիշկը բացատրում է

Սուրճն ու թեյը, հատկապես թունդ եփածները, պարունակում են տանիններ՝ հատուկ նյութեր, որոնք բառացիորեն «կապում» են երկաթը՝ կանխելով դրա կլանումը, «Գազետա.Ru»-ին ասել է  էնդոկրինոլոգ Նատալյա Տանանակինան։

«Այս ազդեցությունն առավել ցայտուն է, եթե թեյը խմում եք անմիջապես ուտելու ընթացքում կամ անմիջապես հետո։ Հետաքրքիր է, որ ըմպելիքների ազդեցությունը երկաթի կլանման վրա կախված է դրա ձևից։ Մսից  ստացված երկաթը ավելի քիչ է տուժում, բայց բուսական երկաթը, որը հարուստ է լոբազգիներով, հնդկացորենով և սպանախով, կարող է 50-70%-ով ավելի վատ կլանվել, եթե այս մթերքները խմեք թեյի հետ։ Սա հատկապես կարևոր է հաշվի առնել բուսակերների և անեմիայի նախատրամադրվածություն ունեցող մարդկանց համար», - նշել է բժիշկը։

Սուրճը նմանատիպ ազդեցություն ունի իր նման կազմի շնորհիվ։ Կակաոն և տաք շոկոլադը պարունակում են թեոբրոմին, որը նույնպես խանգարում է այս կարևոր միկրոէլեմենտի կլանմանը։ Նույնիսկ թվացյալ անվնաս գազավորված ըմպելիքները, որոնք պարունակում են ֆոսֆորական թթու, կարող են խաթարել հանքային նյութափոխանակությունը, հավելել է  բժիշկը։

«Առանձին զրույց է ծավալվում կաթնամթերքի մասին: Կաթից, մածունից կամ պանրից ստացված կալցիումը լրացուցիչ խոչընդոտ է ստեղծում երկաթի կլանման համար, ուստի սննդաբանները չեն խորհուրդ տալիս դրանք համատեղել մսի կամ այս հանքանյութի բուսական աղբյուրների հետ նույն կերակուրի մեջ: Որպեսզի չհրաժարվեք ձեր սիրելի ըմպելիքներից, պետք է պահպանել ժամանակային միջակայքը: Թեյը և սուրճը խմեք ուտելուց առնվազն 30-40 րոպե առաջ կամ 1.5-2 ժամ հետո: Իսկ երկաթի կլանումը բարելավելու համար երկաթ պարունակող սննդամթերքները համատեղեք C վիտամինի՝ թարմ բանջարեղենի, ցիտրուսային մրգերի կամ հատապտուղների հետ: Այս պարզ կարգավորումները կօգնեն պահպանել սննդանյութերի հավասարակշռությունը՝ առանց արմատապես փոխելու սովորությունները», - ասել է բժիշկը: