Բժիշկը խոսել է սնվելու միջոցով իմունային համակարգն ամրապնդելու մասին

Բժիշկը խոսել է սնվելու միջոցով իմունային համակարգն ամրապնդելու մասին

Սնուցումը ձևավորում է աղիքային միկրոֆլորան, և այն, իր հերթին, ազդում է աղիների լորձաթաղանթի իմունային բջիջների և ընդհանրապես իմունային համակարգի վրա։ Lenta.ru-ին ասել է բժշկական փորձագետ, բժշկական գիտությունների դոկտոր Սվետլանա Կանևսկայան։ 

Կանևսկայան նշել է, որ իմունային համակարգի կայուն գործունեության համար անհրաժեշտ է բարձրորակ սնունդ։ Դրանում հիմնական դերը խաղում են D և C վիտամինները, ինչպես նաև ցինկը, սելենը, երկաթը և սպիտակուցը միկրոտարրերը։ «Սնուցմամբ իմունային համակարգի ամրապնդումը հնարավոր է և անհրաժեշտ։ Ամենակարևորը բջջանյութով հարուստ մթերքներ ուտելն է՝ նախաբիոտիկներ: Դրանց թվում են սխտորը, սոխը, պրասը, ծնեբեկը, երուսաղեմյան արտիճուկը, խատուտիկի կանաչին, բանան ու ջրիմուռը»,- խորհուրդ է տվել բժիշկը։

Մասնագետը պարզաբանել է, որ, բացի նախաբիոտիկներից, իմունային համակարգին աջակցում են նաև պրոբիոտիկները։ «Դրանք մեծ քանակությամբ հայտնաբերված են կեֆիրում, բնական մածունում՝ կենդանի ակտիվ կուլտուրաներով, խմորված բանջարեղենով, թթու կաղամբում, կոմբուչայում, կիմչիում և միսոյում»,- նշել է Կանևսկայան։

«Դրանք պարունակում են կենդանի օգտակար բակտերիաներ, որոնք օգնում են մարսողությանը և աղիներում ստեղծում են յուրահատուկ pH, որն անհրաժեշտ է միկրոբիոտայի աճը խթանելու համար»,- ընդգծել է Սվետլանա Կանևսկայան։

Բժիշկը նաև խորհուրդ է տվել թույլ իմունիտետ ունեցող մարդկանց էխինացեայի և սխտորի թուրմեր ընդունել, կանաչ թեյ խմել։

Եզրափակելով՝ Կանևսկայան զգուշացրել է, որ սնունդը կարող է ոչ միայն ամրապնդել իմունային համակարգը, այլև թուլացնել։ Դա կարող է տեղի ունենալ որոշ մթերքների նկատմամբ սննդային անհանդուրժողականության պատճառով: Դրանք օգտագործելիս բացասական հետեւանքներ կարող են անմիջապես չառաջանալ։ Սակայն սննդակարգում նման սննդի մշտական ​​առկայությունը հանգեցնում է աղիների հյուսվածքներում տեղային միկրոբորբոքումների զարգացմանը, ինչը բացասաբար է անդրադառնում իմունային համակարգի վրա։