Բժիշկ Մյասնիկովը խորհուրդ է տալիս ամեն օր խմել այս ըմպելիքը․ այն կպաշտպանի քաղցկեղից և սրտի հիվանդություններից

Սուրճը, թերևս, ամենասիրված և ամենահակասական ըմպելիքն է առողջության տեսանկյունից։ Որոշ բուժաշխատողներ կուռք են դարձնում նրան, իսկ ոմանք նախատում և արգելում են, հաղորդում է Sports.kz-ը՝ Hibiny.ru-ին հղումով։
Մինչ բանավեճը շարունակվում է, հայտնի բժիշկ Ալեքսանդր Մյասնիկովը խոսել է սուրճի անվիճելի դրական հատկությունների մասին։ Հեռուստահաղորդավարն իր անձնական Telegram ալիքում բացատրել է նաև, թե օրական քանի բաժակ այս ըմպելիքն է օգտակար առողջության համար, իսկ քանի՞ բաժակն է վնասակար տարբեր հիվանդությունների համար։
«Սուրճին մեղադրում են շատ բաների մեջ՝ այն բարձրացնում է արյան ճնշումը, առաջացնում առիթմիա, հանգեցնում է սրտի կաթվածի, հրահրում է վիժումներ, նույնիսկ չես կարող բոլորը թվարկել»,- բացատրել է բժիշկ Մյասնիկովը և խոսել սուրճի դրական ազդեցության մասին շատ վտանգավոր հիվանդությունների կանխարգելման և ընթացքի վրա։
Սուրճի ազդեցությունն օրգանիզմի վրա.
1. Գլխացավ – կոֆեինը ճանաչված միջոց է գլխացավի դեմ և ներառված է բազմաթիվ դեղամիջոցների մեջ:
2. Սուրճի սիրահարների մոտ Պարկինսոնի հիվանդությունն ավելի քիչ է ախտորոշվում։
3. Դիաբետ – ըմպելիքը նվազեցնում է հյուսվածքների դիմադրողականությունը ինսուլինի նկատմամբ և կանխում է շաքարախտի զարգացումը, նույնիսկ եթե դուք խմում եք առանց կոֆեինի սուրճ: Բացառություն են կազմում դաշտանադադարի շրջանի կանայք, ովքեր ընդունում են հորմոնալ փոխարինող թերապիա (օրական 6 կամ ավելի բաժակ սուրճի օգտագործումը մեծացնում է պարկինսոնիզմի վտանգը):
4. Սիրտ և արյունատար անոթներ – կանխում է առիթմիայի զարգացումը, նվազեցնում է սրտի կաթվածի վտանգը, բայց սա այն դեպքում, եթե խմեք օրական 3-ից 5 բաժակ, ավելի մեծ քանակությունը գործում է ճիշտ հակառակը:
5. Լյարդ - հետաձգում է վարակիչ հեպատիտի և ալկոհոլային ցիռոզի անցումը ցիռոզի և քաղցկեղի (առաջարկվող դոզան՝ 3 բաժակ և ավելի):
6. Ուռուցքաբանություն – սուրճը կանխում է դրա զարգացումը, քանի որ պարունակում է մեծ քանակությամբ հակաօքսիդանտներ։ Կանխում է լյարդի և շագանակագեղձի քաղցկեղի զարգացումը։ Շագանակագեղձի հետ կապված խնդիրների դեպքում առաջարկվող չափաբաժինը օրական 5 բաժակ է:
7. Փորկապություն – սուրճը խթանող ազդեցություն ունի աղիների շարժունակության վրա:
8. Արթրիտ, հոդատապ - նվազեցնում է միզաթթվի մակարդակը և կանխում հոդատապի նոպաները: