Կարող է թունավորում և քաղցկեղ առաջացնել․ այս երկու տեսակի լոլիկը ոչ մի դեպքում չի կարելի ուտել

 Կարող է թունավորում և քաղցկեղ առաջացնել․ այս երկու տեսակի լոլիկը ոչ մի դեպքում չի կարելի ուտել

 

Լոլիկը իսկապես յուրահատուկ բանջարեղեն է խոհարարական իմաստով, հայտնում է Sports.kz-ը՝ Doctorpiter.ru-ին հղումով։ Այն քչերից է, որը պահպանում է իր բոլոր հատկությունները նույնիսկ ջերմային մշակումից հետո։

Նրա կալորիականությունը կազմում է ընդամենը 20 կկալ 100 գ-ում, մինչդեռ այն պարունակում է բազմաթիվ օգտակար վիտամիններ և հանքանյութեր՝ մագնեզիումից և կալցիումից մինչև B վիտամիններ: Բացի այդ, լոլիկը հարուստ է լիկոպենով՝ կարոտինոիդ պիգմենտով, որը բանջարեղենին տալիս է իր վառ գույնը: Այն գործում է որպես հակաօքսիդանտ՝ օգնելով նվազեցնել սրտի հիվանդությունների և քաղցկեղի որոշ տեսակների ռիսկերը: 

Սակայն սննդաբաններն ու բժիշկները զգուշացնում են՝ կան երկու տեսակի լոլիկներ, որոնք շատ վտանգավոր է ուտել։ Նախ՝ սրանք կանաչ, այսինքն՝ չհասած լոլիկ են։ Դրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ սոլանին՝ բուսական գլիկոալկալոիդ։ Նույնը հանդիպում է սմբուկի կամ կարտոֆիլի կեղեւի չհասունացած հատվածներում։ Մասնագետների կարծիքով՝ սոլանին ուտելը կարող է առաջացնել ծանր թունավորումներ, փսխումներ և նույնիսկ հալյուցինացիաներ։ Սոլանինով թունավորման դեպքում այս նյութից միայն 2,8 մգ-ը կբավականացնի մեկ կիլոգրամ քաշի համար չափահաս մարդու համար: Միաժամանակ 100 գ լոլիկը պարունակում է 58 մգ սոլանին։

Հեշտ է հաշվարկել, որ միջին կազմվածքով մարդու համար երկու մեծ պտուղը բավական է թունավորվելու համար։ Բացի այդ, ինչպես ասում են բժիշկները, կանաչ լոլիկը պարունակում է լոլիկ և կարտոֆիլի տոքսին։ Սրանք նույնպես թունավոր նյութեր են, թեև դրանցից թունավորվելու համար պետք է ուտել մի քանի կիլոգրամ չհասունացած լոլիկ։ Բայց եթե կանաչ լոլիկը թույլատրվում է ուտել թթու դրած, քանի որ մարինադը ոչնչացնում է այս բոլոր տոքսինները, ապա երբեք չպետք է ուտել սև կետերով լոլիկը։ Սա նշան է, որ լոլիկը վարակված է վնասակար Alternaria բակտերիայով։

Եվ սա այն դեպքում, երբ լոլիկը վտանգավոր է մարդու համար։ Օրգանիզմում հայտնվելով՝ տոքսինները սպանում են իմունային համակարգը՝ առաջացնելով ալերգիա, դիսբակտերիոզ և նույնիսկ մեծացնելով քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը: Միևնույն ժամանակ, բակտերիաներն իրենք աներևակայելի համառ են. դրանք չեն վնասվում ո՛չ ջերմային մշակումից, ո՛չ էլ սառցակալումից: Անիմաստ է փորձել կտրել վնասված հատվածը. սպորները խորը ներթափանցում են լոլիկի ներսում: Հետեւաբար, միակ բանը, որ դուք կարող եք անել դրա հետ, այն դեն նետելն է: