Հայտնի է դարձել, թե ինչ տեսքով կարելի է օգտագործել ճակնդեղը արյան ճնշումը նվազեցնելու համար

Հայտնի է դարձել, թե ինչ տեսքով կարելի է օգտագործել ճակնդեղը արյան ճնշումը նվազեցնելու համար

Բրիտանացի սննդաբան Էմիլի Լիմինգի խոսքով՝ ճակնդեղի հյութի նիտրատները (ազոտաթթվի աղերը) կարող են արդյունավետորեն թուլացնել անոթների պատերը՝ դրանով իսկ իջեցնելով արյան ճնշումը։ Շոգեխաշած ճակնդեղի օգտագործումը նույնպես օգնում է նորմալացնել այս ցուցանիշը: Այս մասին հայտնում է Daily Mail-ը։

Դիետոլոգը մեջբերում է հետազոտությունը, որը հրապարակվել է Hypertension ամսագրում 2014թ. Այս գիտական ​​աշխատանքի արդյունքները ցույց են տվել, որ երկու ամսվա ընթացքում օրական 250 մլ ճակնդեղի հյութ խմելը կարող է նորմալացնել արյան ճնշումը (մասնակիցների մոտ այս ցուցանիշը նվազել է միջինը 8/4 մմ Hg-ով):

Այս թերապևտիկ ազդեցությունն ունենում են նիտրատները՝ ճակնդեղի ազոտաթթվի աղերը: Նրանք կուտակվում են բանջարեղենում, երբ պարարտացվում են ազոտ պարունակող խառնուրդներով։ Նիտրատները կարող են իջեցնել արյան ճնշումը՝ հանգստացնող ազդեցություն ունենալով արյան անոթների պատերի վրա: Լիմինգը նշել է, որ ճակնդեղի նիտրատները եռացնելիս կորցնում են իրենց օգտակար հատկություններից շատերը։ Այդ իսկ պատճառով բանջարեղենն ավելի լավ է ուտել հում կամ շոգեխաշած, ինչպես նաև դրանից հյութը քամել։