Ով չպետք է բողկ ուտի. բժիշկներն առողջության վրա լուրջ կողմնակի ազդեցություն են անվանել

Ով չպետք է բողկ ուտի. բժիշկներն առողջության վրա լուրջ կողմնակի ազդեցություն են անվանել

 

Բողկն իր մեջ պարունակում է օրգանիզմի համար խիստ անհրաժեշտ ու օգտակար նյութեր, ինչպիսիք են` հանքային նյութերը, կալիումը, կալցիումը, յոդը, ֆոսֆորը: Այն իր մեջ պարունակում է նաև B, C, PP և այլ վիտամիններ, որոնք օգտակար են մաշկի, մազերի, աչքերի, բերանի խոռոչի, լյարդի և այլ օրգանների առողջության համար:

Բողկը խթանում է ստամոքսահյութի արտադրությունը, լավացնում մարսողությունը: Բողկի հյութն օգտագործվում է մրսածության, սակավարյունության և հազի դեպքում: Այն օգտագործվում է նաև որպես միզամուղ միջոց:

Կան բողկի շատ տեսակներ` սև, սպիտակ, կարմիր, կանաչ… Առավել օգտակար է սև  բողկը, որն իր մեջ պարունակում է B1 վիտամին: Օրգանիզմում այս վիտամինի պակասը կարող է հանգեցնել նյարդային համակարգի թուլացման, մազաթափության և այլն:

Անկախ բողկի օգուտներից, բանջարեղենը կարող է ձեր ինքնազգացողության վատթարացման լուրջ պատճառ հանդիսանալ։ Այս մասին գրում է Eat This, Not That՝ պնդելով, որ բողկ ուտելը կարող է ազդել վահանաձև գեղձի առողջության վրա։ Բողկի և վահանաձև գեղձի առողջության հիմնական կապը բողկի մեջ հայտնաբերված բնական նյութն է, որը կոչվում է գոիտոգեն: Գոյտրոգենները միացությունների խումբ են, որոնք հայտնաբերված են տարբեր տեսակի բանջարեղեններում և մրգերում, այդ թվում՝ բրոկկոլիում, կաղամբում, ելակում և որոշ սոյայի մթերքներում:

Գոյտրոգեններով հարուստ մթերքները սպառվում են հում վիճակում, արտազատվում են գոիտրոգեն քիմիական նյութեր: Երբ մենք ուտում ենք բողկը հում վիճակում, օրինակ՝ աղցանի մեջ, մենք նաև կլանում ենք այդ գոիտրոգենները: Մեր վահանաձև գեղձը արտադրում է երկու տարբեր տեսակի հորմոններ՝ տրիյոդոթիրոնին (նաև հայտնի է որպես T3) և թիրոքսին (T4), որոնք անհրաժեշտ են առողջ նյութափոխանակության պահպանման համար:

Եթե ​​վահանաձև գեղձը ճիշտ չի գործում, մարդը կարող է զգալ հետևյալ ախտանիշները.

- քաշի կորուստ կամ ավելացում;

- Հոգնածություն և ուղեղի մշուշ

Որպեսզի վահանաձև գեղձը նորմալ գործի, անհրաժեշտ է, որ յոդը կլանվի և վերածվի T3 և T4 հորմոնների: Բողկի մեջ պարունակվող գոիտրոգենները արգելափակում են յոդի ներթափանցման գործընթացը վահանաձև գեղձ։ Այլ կերպ ասած, բողկը կարող է խաթարել վահանաձև գեղձի աշխատանքը: Եթե ​​դուք դեռ ցանկանում եք ուտել այս բանջարեղենը, ապա պատրաստեք այն ինչ-որ կերպ. ջերմային բուժումը նվազեցնում է վահանաձև գեղձի հորմոնների արտադրության վրա ազդելու գոիտրոգեն արտադրանքի կարողությունը: