Ավելի լավ է ռիսկի չդիմել․ ինչու՞ չի կարելի օգտագործել սեւ պլաստիկ պարագաներ խոհանոցում

Ամերիկյան Toxic-Free Future գիտական կազմակերպության փորձագետների կարծիքով, խոհանոցում սև պլաստիկի առավելությունների հետևում, ինչպիսիք են հարմարավետությունն ու ամրությունը, լուրջ վտանգ է թաքնված: Խոսքը խիտ սև պլաստիկից պատրաստված տարաների և այլ խոհանոցային պարագաների մասին է, որոնք հաճախ պատրաստվում են վերամշակված նյութերից:
Թաքնված սպառնալիք
Սև պլաստիկ խոհանոցային պարագաների հրդեհային դիմադրությունը բարձրացնելու համար դրանց բաղադրությանը ավելացվում են բրոմացված բոցավառող միջոցներ: Ըստ գիտնականների՝ նման նյութեր պարունակվում են այս նյութից պատրաստված բոլոր ապրանքների 85%-ում։ Բրոմացված բոցավառող նյութերը կուտակվում են մարդու մարմնում և կարող են առաջացնել տարբեր հիվանդություններ, այդ թվում՝ քաղցկեղ:
Սահմանափակումներ և արգելքներ
Բրոմացված բոցավառվող նյութերի վտանգները վաղուց էին գիտնականների և հասարակության մտահոգությունը: Մի շարք երկրներ նման նյութերի օգտագործման սահմանափակումներ են մտցրել։ Օրինակ, ԱՄՆ որոշ նահանգներ արգելել են դրանց օգտագործումը կահույքի, մանկական ապրանքների և էլեկտրոնիկայի մեջ: Հետազոտություն Վերջին ուսումնասիրությունները հաստատել են մասնագետների մտավախությունները։ Արդյունքները տագնապալի էին. մանկական խաղալիքները, խոհանոցային պարագաները և այլ ապրանքներ պարունակում էին զգալի քանակությամբ բրոմացված բոցավառող նյութեր:
Առաջարկություններ
Ի պատասխան աճող մտահոգությունների՝ գիտնականներն ու ակտիվիստները կոչ են անում ավելի խիստ միջոցներ ձեռնարկել: Նրանք կարծում են, որ անհրաժեշտ է ամբողջությամբ արգելել այդ նյութերի օգտագործումը պլաստմասե արտադրանքի արտադրության մեջ և մշակել անվտանգ այլընտրանքներ