Ավելի լավ է ռիսկի չդիմել․ ինչու՞ չի կարելի օգտագործել սեւ պլաստիկ պարագաներ խոհանոցում

Ավելի լավ է ռիսկի չդիմել․ ինչու՞ չի կարելի օգտագործել  սեւ պլաստիկ պարագաներ խոհանոցում

 

Ամերիկյան Toxic-Free Future գիտական ​​կազմակերպության փորձագետների կարծիքով, խոհանոցում սև պլաստիկի առավելությունների հետևում, ինչպիսիք են հարմարավետությունն ու ամրությունը, լուրջ վտանգ է թաքնված: Խոսքը խիտ սև պլաստիկից պատրաստված  տարաների և այլ խոհանոցային պարագաների մասին է, որոնք հաճախ պատրաստվում են վերամշակված նյութերից:

Թաքնված սպառնալիք

Սև պլաստիկ խոհանոցային պարագաների հրդեհային դիմադրությունը բարձրացնելու համար դրանց բաղադրությանը ավելացվում են բրոմացված բոցավառող միջոցներ: Ըստ գիտնականների՝ նման նյութեր պարունակվում են այս նյութից պատրաստված բոլոր ապրանքների 85%-ում։ Բրոմացված բոցավառող նյութերը կուտակվում են մարդու մարմնում և կարող են առաջացնել տարբեր հիվանդություններ, այդ թվում՝ քաղցկեղ:

Սահմանափակումներ և արգելքներ

Բրոմացված բոցավառվող նյութերի վտանգները վաղուց էին գիտնականների և հասարակության մտահոգությունը: Մի շարք երկրներ նման նյութերի օգտագործման սահմանափակումներ են մտցրել։ Օրինակ, ԱՄՆ որոշ նահանգներ արգելել են դրանց օգտագործումը կահույքի, մանկական ապրանքների և էլեկտրոնիկայի մեջ: Հետազոտություն Վերջին ուսումնասիրությունները հաստատել են մասնագետների մտավախությունները։ Արդյունքները տագնապալի էին. մանկական խաղալիքները, խոհանոցային պարագաները և այլ ապրանքներ պարունակում էին զգալի քանակությամբ բրոմացված բոցավառող նյութեր:

Առաջարկություններ

Ի պատասխան աճող մտահոգությունների՝ գիտնականներն ու ակտիվիստները կոչ են անում ավելի խիստ միջոցներ ձեռնարկել: Նրանք կարծում են, որ անհրաժեշտ է ամբողջությամբ արգելել այդ նյութերի օգտագործումը պլաստմասե արտադրանքի արտադրության մեջ և մշակել անվտանգ այլընտրանքներ