Անվանվել է անսպասելի արտադրանք, որը մեծացնում է շաքարային դիաբետի զարգացման ռիսկը

Անվանվել է անսպասելի արտադրանք, որը մեծացնում է շաքարային դիաբետի զարգացման ռիսկը

Քեմբրիջի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ կարմիր միսը (տավարի, գառան, խոզի միս) և կարմիր մսամթերքը (բեկոն և սալյամի) կարող են մեծացնել 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացման վտանգը։ Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են The Lancet ամսագրում, փոխանցում է Գազետան։

Գիտնականները նման եզրակացությունների են եկել Հյուսիսային և Հարավային Ամերիկայից, Միջերկրական ծովի երկրներից, Եվրոպայից, Հարավարևելյան Ասիայից և Արևմտյան Խաղաղ օվկիանոսից (ընդհանուր 20 երկիր) գրեթե երկու միլիոն մարդկանց սննդակարգի և առողջության վերաբերյալ տվյալների վերլուծության արդյունքում:

Կարմիր մսի բարձր հագեցած ճարպերի պարունակությունը կարող է բացասաբար ազդել ինսուլինի նկատմամբ զգայունության վրա, ասում են գիտնականները: Սա ենթաստամոքսային գեղձի հորմոն է, որի շնորհիվ արյունից գլյուկոզան մտնում է բջիջներ։

Հետազոտությունը նաև ցույց է տվել, որ կենդանական սպիտակուցի մեծ քանակությունը (ի տարբերություն բուսական սպիտակուցի) կարող է մեծացնել 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացման ռիսկը՝ ճյուղավորված շղթայական ամինաթթուների (BCAAs) ավելցուկի պատճառով: Այնուամենայնիվ, գիտնականները դեռ հստակ չգիտեն, թե ինչպես է արյան պլազմայում BCAA-ի բարձր մակարդակը փոխում նյութափոխանակությունը:

Կարմիր միս ուտողների մոտ շաքարախտի զարգացման մեկ այլ պոտենցիալ մեխանիզմ կապված է աղիների միկրոբիոտայի հետ: Ըստ հետազոտողների՝ աղիքային բակտերիաների համայնքը նյութափոխանակում է կոլինին (ջրի լուծվող էական սննդանյութ) և L-carnitine-ին (ամինաթթու, որը բնականաբար հայտնաբերվում է սննդի մեջ), որն առատ է կարմիր մսի մեջ: Այս գործընթացից ստացվում է բնական միացություն տրիմեթիլամին: Մարմնում տրիմեթիլամինի մակարդակի բարձրացումը կապված է 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացման բարձր ռիսկի հետ: