Անվանվել են առավել վնասակար հացահատիկները

Սննդաբան Նատալյա Գրիդինան ասել է, որ, ի տարբերություն տարածված կարծիքի, վարսակի շիլան ամենավնասակարներից է։ «M» նշումով հացահատիկները համարվում են ամենաքիչ առողջարարը:
Մասնագետի խոսքով՝ դա բացատրվում է նրանով, որ ձավարը գործնականում չի պարունակում վիտամիններ, օգտակար միկրոտարրեր, սպիտակուցներ։ Հացահատիկները պարունակում են մեծ քանակությամբ գլյուտեն, որը հաճախ ալերգիա է առաջացնում և խանգարում է վիտամին D-ի կլանմանը, իսկ ֆիտաթթուն բարդացնում է կալցիումի կլանումը։
Մեկ այլ վնասակար արտադրանք է սպիտակ բրինձը: Աղալուց հետո հացահատիկի մեջ օգուտն անհետանում է, նշել է բժիշկը։ Նա խորհուրդ է տվել ընտրել բրնձի այլ տեսակներ։
«Վարսակի ալյուրը գրեթե անիմաստ է, այնպիսին, որի վրա պարզապես պետք է եռման ջուր լցնել և չեփել: Այս շիլան պարունակում է քիչ մանրաթել և գործնականում ոչ մի օգտակար միկրոտարր: Բացի այդ, նախաճաշի խառնուրդները հաճախ պարունակում են մեծ քանակությամբ շաքար, ինչը մեծացնում է ճաշատեսակի կալորիականությունը։ Այս տեսակի վարսակի ալյուրը պետք է փոխարինել եփած վարսակի ալյուրով։ Թեեւ այն բավարար սպիտակուց չի ունենա։ Սա կարող եք փոխհատուցել՝ կաթ ավելացնելով»,- պարզաբանել է սննդաբանը։
Փորձագետը Gazeta.ru-ի հետ զրույցում հավելել է, որ սպիտակ բրինձը և վարսակի ալյուրը խստիվ հակացուցված են արյան մեջ շաքարի և ինսուլինի բարձր, ավելորդ քաշ ունեցող հիվանդներին։
Վնասակար հացահատիկի այլընտրանքը կլինի հնդկացորենի և եգիպտացորենի շիլան, բլղուրը: Բժշկի խոսքով՝ դրանք պարունակում են բազմաթիվ վիտամիններ, հանքանյութեր, միկրոտարրեր և օգտակար են աղեստամոքսային տրակտի աշխատանքի համար։
«Դուք չպետք է հրաժարվեք հացահատիկային ապրանքներ ներառելուց ձեր սննդակարգում, սակայն կարևոր է պահպանել մի շարք կանոններ. Մասնավորապես, ընտրեք այնպիսիները, որոնք պետք է եփվեն, որոնք հատուկ մշակման չեն ենթարկվել»,- եզրափակել է սննդաբանը։