Բժիշկն անվանել է մի վիտամին, որը կարող է քաղցկեղ առաջացնել
Սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան բացատրել է, թե որ վիտամինների չափից մեծ դոզան կարող է առաջացնել քաղցկեղի զարգացում։ Վիտամինների պակասից (հիպովիտամինոզ) միայն վատ բանը դրանց ավելցուկն է (հիպերվիտամինոզ), NTV-ին տված հարցազրույցում ասել է սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան։
Որոշ դեպքերում լայնորեն գովազդվող սննդային հավելումների անվերահսկելի օգտագործումը լուրջ հիվանդություններ է հրահրում։
«Մարդը հազիվ էր զգում ուժի կորուստ. նա անմիջապես խմում է վիտամին C հսկայական քանակությամբ: Ես հաճախ տեսնում եմ ասկորբինաթթվի տարաներ մարդկանց գրասեղանների վրա, որոնք նրանք գրեթե կուլ են տալիս մի բուռ, ինչպես կոնֆետը»։
Եթե դուք իսկապես հենվեք դրա վրա, մարմինը կսկսի ավելի ակտիվորեն ներծծել երկաթը: Երկաթի ավելցուկի դեպքում հնարավոր է սրտխառնոց, գլխապտույտ և մատների ծայրերի զգայունության կորուստ: Նախատրամադրվածության դեպքում կարող են զարգանալ հոդատապ և երիկամների քարեր։
Մեկ այլ վիտամին՝ D, ոչ վաղ անցյալում հիմնականում ընդունվում էր ձկան յուղի տեսքով: Երեխաներին տրվել է որպես ռախիտի կանխարգելիչ միջոց։ Իր յուրահատուկ համի պատճառով այն քչերին է դուր եկել, սակայն այժմ այն կրկին ժողովրդականություն է ձեռք բերել, նշել է սննդաբանը։
«Այն ճարպային լուծվող է և անմիջապես չի արտազատվում, այլ կուտակվում է։ Այն նաև ամբողջությամբ ուտում են, ինչը վտանգավոր է։ Վիտամին D-ի ավելցուկով մարդն իրեն նույնքան վատ է զգում, որքան դեֆիցիտի դեպքում՝ թուլություն, շփոթություն, սրտխառնոց, չոր մաշկ, քերծվածք, հոնքերի կորուստ և կոտրվածքների հակում»։
Վիտամին A-ն հաճախ ավելացվում է կոսմետիկայի մեջ: Այն խթանում է մաշկի և լորձաթաղանթների նորացումը, որն օգտակար է վիրուսների դեմ։ Մարդը վիտամին A է ստանում կանաչ բանջարեղենից, նարնջագույն-դեղին մրգերից և հատապտուղներից, ձվից (դեղնուց) և կաթից։
«Ինչպես վիտամին D-ն, այն ճարպալուծվում է: Նախկինում այն ակտիվորեն տալիս էին հղիներին՝ մտածելով, որ դա կօգնի։ Սակայն վիտամինի ավելցուկը հանգեցրեց վիժումների և վարակների։ Չափից մեծ դոզայի դեպքում հնարավոր են աչքերի և շուրթերի չորություն, տեսողության մշուշում, գլխապտույտ։ Սա լայնորեն հայտնի փաստ է»:
E-ն «գեղեցկության վիտամին» է, որը բարելավում է մաշկի վիճակը, վերարտադրողական ֆունկցիան և պայքարում է ծերացման դեմ: Այն հեշտությամբ արտազատվում է, սակայն այս վիտամինով սննդային հավելումների անվերահսկելի օգտագործումը կարող է առաջացնել քաղցկեղ, այդ թվում՝ շագանակագեղձի քաղցկեղ: Սոլոմատինայի խոսքով՝ հիպերվիտամինոզի հիմնական վտանգը ախտանշաններն են, որոնք շատ հաճախ նման են հիպովիտամինոզին։ Երբ մարդը վատառողջ է, նրա առաջին միտքը հետևյալն է. «Հավանաբար ես բավարար վիտամիններ չունեմ», և նա ավելացնում է դեղաչափը: Իրականում նրա մոտ դրսևորվում են չափից մեծ դոզայի ախտանիշներ, և նա միայն վատացնում է դրանք, եզրափակել է սննդաբանը։