Ինչպիսի՞ առողջ սննդակարգն է երկարացնում կյանքը․ գիտնականների բացահայտումը

Գիտնականների միջազգային թիմը պարզել է, որ սովորական արևմտյան սննդակարգից ավելի առողջ ապրելակերպի անցնելը կարող է միջին տարիքի միջին տարիքի մարդու կյանքը երկարացնել 10 տարով։ Գիտական աշխատանքի արդյունքները հրապարակվել են Nature Food ամսագրում։
Հետազոտողները վերլուծել են Մեծ Բրիտանիայի կենսաբանկում 40-ից 69 տարեկան երկարաժամկետ հետազոտության 467,354 մասնակիցների տվյալները, որոնք ուսումնասիրում են գենետիկական և շրջակա միջավայրի գործոնների ազդեցությունը մարդկանց հիվանդությունների զարգացման վրա: Կյանքի տևողության վրա ուտելու վարքագծի ազդեցության մասին ավելին իմանալու համար գիտնականները խմբավորել են մարդկանց՝ ըստ ուտելու ձևերի և հետևել, թե ինչպես են նրանք փոխվել տարիների ընթացքում:
Համեմատելով մարդկանց, ովքեր անցել են անառողջ սննդակարգի և համեմատվել մասնակիցների հետ, ովքեր պահպանել են իրենց նախկին կենսակերպը։ Փորձագետները պարզել են, որ առաջին դեպքում կյանքի տեւողությունն աճել է միջինը մի քանի տարով: Մասնավորապես, միջին տարիքի մարդիկ, ովքեր անառողջ սնվելուց անցել են առողջ սննդի և հավատարիմ մնալով դրան, երկարացրել են իրենց կյանքը միջինը մոտ 10 տարով։ Ավելի ուշ տարիքում առողջ սննդակարգի անցնելը նույնպես հավելյալ տարիներ է ավելացրել կյանքին, բայց ոչ այնքան շատ:
Արդյունքները ցույց են տվել, որ երկարակեցության հետ կապված դիետան ներառում է ամբողջական ձավարեղենի, մրգերի, ձկան և սպիտակ մսի չափավոր օգտագործումը. կաթի և կաթնամթերքի, բանջարեղենի, ընկույզների և լոբազգիների մեծ սպառում, ձվի, կարմիր մսի և քաղցրացված ըմպելիքների համեմատաբար ցածր սպառումը, նաև զտված հացահատիկի և վերամշակված մսի սպառումը:
Մահացության հետ ամենաուժեղ հաստատուն կապերը դիտվել են քաղցր ըմպելիքների և վերամշակված մսի համար, մինչդեռ ամենաուժեղ հակադարձ կապերը եղել են ամբողջական ձավարեղենի և ընկույզների դեպքում: