Գիտնականները բացահայտել են գիշերային հերթափոխով աշխատողների սրտանոթային ռիսկերը նվազեցնելու գաղտնիքները

Գիտնականները բացահայտել են գիշերային հերթափոխով աշխատողների սրտանոթային ռիսկերը նվազեցնելու գաղտնիքները

Բրիգամի և Մասաչուսեթսի կանանց համալսարանի գիտնականները հայտնաբերել են մի մեխանիզմ, որը կարող է նվազեցնել գիշերային հերթափոխով աշխատանքի վնասը։ Nature Communications-ում հրապարակված ուսումնասիրությունը ցույց է տալիս, որ սննդի ընդունման համաժամեցումը ցիրկադային ռիթմերի հետ կարևոր դեր է խաղում սրտանոթային առողջության պահպանման գործում, երբ ձեր գրաֆիկը խախտվում է։

Գիշերը աշխատելը խախտում է բնական բիոռիթմերը՝ մեծացնելով սրտի հիվանդությունների առաջացման ռիսկը։ Հետազոտողները ենթադրել են, որ սննդի ընդունումը ցերեկային ժամերով սահմանափակելը կօգնի վերականգնել ներքին ժամացույցը և նվազեցնել օրգանիզմի վրա բացասական ազդեցությունը։

Կամավորների վրա անցկացված երկշաբաթյա փորձի ընթացքում գիտնականները մոդելավորել են գիշերային աշխատանքը և համեմատել երկու խմբեր. մեկը շարունակել է ուտել շուրջօրյա, մինչդեռ մյուսը միայն ցերեկը։ Արդյունքները ցույց են տվել, որ գիշերը ուտելը զգալիորեն վատթարացրել է սրտանոթային ցուցանիշները, նույնիսկ նույն քանակությամբ քնի և նույն սննդակարգի դեպքում, հաղորդում է UfacityNews.ru-ն։

Հետազոտության հեղինակները եզրակացրել են, որ սննդի ընդունման ժամերի համապատասխանեցումը բնական բիոռիթմերի հետ անմիջական ազդեցություն ունի սրտի հիվանդությունների ռիսկի գործոնների վրա։ Այս հայտնագործությունը կարող է օգնել մշակել արդյունավետ ռազմավարություններ՝ գիշերը աշխատող կամ քնի խանգարումներով տառապող մարդկանց առողջությունը պահպանելու համար։