Բժիշկը պատմել է, թե որ սպասքը ու մթերքները կարող են քաղցկեղ առաջացնել

Բժիշկը պատմել է, թե որ սպասքը ու մթերքները կարող են քաղցկեղ առաջացնել

Ուռուցքաբան Իվան Կարասևը բացատրել է, որ ժամանակակից մարդն ունի բազմաթիվ պաթոգեններ, որոնք տանը քաղցկեղ են առաջացնում:

Մասնագետի խոսքով՝ պլաստիկ սպասքը վնասակար է ոչ միայն շրջակա միջավայրի, այլև մարդկանց համար։ Դուք չեք կարող սնունդը պահել նման սպասքի մեջ, տաքացնել այն միկրոալիքային վառարանում կամ ուտել դրանից։ Հակառակ դեպքում օրգանիզմում կկուտակվեն քաղցկեղածին նյութեր։

Պլաստիկի փոխարեն արժե օգտագործել ապակե տարաներ, խորհուրդ է տվել բժիշկը։

Սպասք լվացող միջոցները նույնպես մեծացնում են քաղցկեղի առաջացման վտանգը: Մեկ տարվա ընթացքում մարդու օրգանիզմում մոտ 250 մլ կենցաղային քիմիկատ է կուտակվում, եթե մարդը ամանները ձեռքով է լվանում։

Ուռուցքաբանի խոսքով՝ արժե ընտրել բնական լվացող միջոցներ և սպասքը 7-8 անգամից ավելի ողողել ջրի մեջ։

Քաղցկեղի պատճառ կարող են դառնալ նաև մի փոքր փչացած մթերքները։ Օրինակ՝ հազիվ նկատելի բորբոսը հացի կամ պանրի վրա։ Հաճախ տնային տնտեսուհիները կտրում են փչացած կտորը և շարունակում օգտագործել արտադրանքը։

«Դուք բացարձակապես չպետք է դա անեք, քանի որ բորբոսը չափազանց թունավոր է, շատ ավելի թունավոր, քան որոշ թույներ: «Տապակելու համար չպետք է օգտագործեք փչացած կամ բորբոսնած մթերքներ. ջերմային բուժումը չի ազդում սնկերի վրա», - բացատրել է փորձագետը:

AiF-ի հետ զրույցում փորձագետը նշել է, որ բորբոսն ուղղակիորեն քաղցկեղ չի առաջացնում, սակայն այն նվազեցնում է իմունիտետը և սկսում է ոչնչացնել այն ներսից։ Թուլացած մարմինն ավելի հակված է հիվանդությունների, եզրակացրել է բժիշկը։