Բժիշկները զգուշացնում են ուղեղի համար ծոմ պահելու վտանգների մասին

Բժիշկները զգուշացնում են ուղեղի համար ծոմ պահելու վտանգների մասին

Սննդային սահմանափակումները կարող են բացասաբար ազդել ուղեղի և նյարդային համակարգի զարգացման վրա, ուստի ծոմ պահելը կարող է վտանգավոր լինել մինչև 20 տարեկան մարդկանց համար, զգուշացրել է սննդաբան Աննա Բասովան։ Այս մասին նա խոսել է «Մոսկվա» գործակալությանը տված հարցազրույցում։

Բասովայի խոսքով՝ մինչև 20 տարեկան մարդիկ հատկապես սպիտակուցային սննդի կարիք ունեն։ «Սպիտակուցը մասնակցում է մկանային զանգվածի կուտակմանը, հյուսվածքների և օրգանների կառուցվածքին, հորմոնների և իմունային համակարգի ձևավորմանը: «Պահքի սնունդը չի կարող ապահովել անհրաժեշտ քանակությամբ սպիտակուց»,- նշել է բժիշկը։

Սննդաբանն ընդգծել է, որ պահքի սահմանափակումները պահպանելուց հետո մինչև 20 տարեկան մարդկանց ապաքինման համար ավելի երկար ժամանակ կպահանջվի, քան մեծահասակների դեպքում։ Ուստի Բասովան խորհուրդ է տվել ծոմ պահել, երբ մարմնի աճը, ուղեղի կառուցվածքների ձևավորումը և կենտրոնական նյարդային համակարգը դադարում են:

Սննդաբան Օքսանա Միխալեւան ասել է, որ պահքը կարող է բացասաբար ազդել խրոնիկական հիվանդություններ ունեցող տարեցների առողջության վրա։ Բուսական սպիտակուց պարունակող հացահատիկները, հատիկեղենը և ընկույզը որոշ դեպքերում կարող են աղեստամոքսային տրակտի հետ կապված խնդիրներ առաջացնել:

Բացի այդ, ըստ մասնագետի, տարեց մարդկանց մոտ կարող է առաջանալ սպիտակուցի և էներգիայի պակաս, որն ավելի դժվար է ստանալ բուսական սննդից։