Ինչո՞ւ չեք կարող ուտել անցյալ տարվա մուրաբա

Ինչո՞ւ չեք կարող ուտել անցյալ տարվա մուրաբա

Տնտեսուհիները ձմռան համար զանազան ջեմերի տասնյակ բանկաներ են փակում։ Երբեմն պաշարներ են մնում նույնիսկ հաջորդ տարվա համար։ Բայց դուք չեք կարող ուտել այդպիսի մուրաբաներ: 

«Հին մուրաբայի մեջ մանրադիտակային բորբոս սնկերն առաջանում են ոչ պատշաճ պահպանման պատճառով: Դրանք կարող են լուրջ վնաս հասցնել մարդու օրգանիզմին»,- զգուշացնում է փորձագետը։

Նա ասում է, որ բորբոսնած դելիկատեսները կարող են նույնիսկ թունավորման պատճառ դառնալ։ Ուստի նախորդ տարվա մուրաբա ուտելուց առաջ նախ խորհուրդ է տալիս համոզվել, որ դրա մեջ սնկի հետքեր չկան։

Այս առումով ամենավտանգավորը սերմերով մուրաբան է։

«Սերմերը ջրածնային թթու են արտանետում, ուստի ոչ մի դեպքում չպետք է փտած մուրաբա օգտագործեք։ Նման ջեմի պահպանման ժամկետը 6-8 ամիս է»,- պարզաբանում է Էրշովան։

Ընդհանուր առմամբ, ցանկացած մուրաբա պետք է պահել մութ, զով տեղում (+1-ից +15 աստիճան ջերմաստիճանում)։

Ի դեպ, եթե մուրաբայի տարայի կափարիչը ժանգոտված է, ապա այնտեղ օդ է մտել, և այդպիսի մուրաբա էլ չես կարող ուտել։

Բայց լավ փակ բանկաով պահեստավորման իդեալական պայմաններում ջեմը կարող է պահպանվել մինչև երեք տարի: