Ո՞ր գինին է ամենավնասակարը՝ սպիտակը, թե կարմիրը

Խաղողը, որից պատրաստվում է ցանկացած գինի, պարունակում է մեծ քանակությամբ սուլֆիտներ։ Խմիչքի մեջ դրանց ավելորդ պարունակությունը կարող է հանգեցնել մազերի և մաշկի վիճակի վատթարացման, ինչպես նաև ստամոքս-աղիքային խանգարումների։ Իսկ ավելի բարձր կոնցենտրացիաներում սուլֆիտները կարելի է գտնել սպիտակ գինու մեջ, քանի որ կարմիրի մեջ զգալիորեն գերակշռում են տանինները՝ փոխարինելով ավելորդ կոնսերվանտների անհրաժեշտությունը: Սպիտակ գինին հաճախ տարածված է սրտի վրա իր դրական ազդեցության պատճառով, սակայն կարմիր գինին այստեղ առաջատար դիրք է զբաղեցնում. այն պարունակում է ավելի հզոր հակաօքսիդանտներ (ռեսվերատրոլ), որոնք ոչ միայն պաշտպանում են արյունատար անոթները, այլև կանխում արյան մակարդուկների առաջացումը:
Ի թիվս այլ բաների, ռեսվերատրոլը բարձրացնում է լավ խոլեստերինի մակարդակը (HDL) և զգալիորեն նվազեցնում վատ խոլեստերինի (LDL) մակարդակը: Կարմիր գինու մեջ պարունակվող պոլիֆենոլները (հակաօքսիդանտները) կարող են նաև օգնել դանդաղեցնել մաշկի ծերացումը և կանխել վաղաժամ ծերացման հետևանքով առաջացած մտավոր անկումը: Բայց պետք է խոստովանել, որ սպիտակ գինին ձեզ չի պատճառի այն գլխացավը, ինչպես կարմիր գինին: Սա պայմանավորված է նրանով, որ կարմիր գինու մեջ ալկոհոլի կոնցենտրացիան միշտ ավելի բարձր կլինի, քան սպիտակ գինու մեջ։
Քաղցկեղի վիճակագրությունը նույնպես սպիտակ գինու օգտին չէ։ Մեծ ուսումնասիրության համաձայն՝ օրական երկու բաժակ սպիտակ գինին ավելացնում է մաշկի չարորակ քաղցկեղի առաջացման վտանգը ավելի քան 13%-ով։ Գիտնականների կարծիքով՝ պատճառը սպիտակ գինու մեջ ացետալդեհիդի չափազանց բարձր պարունակության մեջ է՝ մի նյութ, որը քայքայում է ԴՆԹ-ն ու հանգեցնում ուռուցքների առաջացման։ Դրա հետ մեկտեղ, սպիտակ գինին, ի տարբերություն կարմիրի, չունի հակաօքսիդանտներ, որոնք կարող են չեզոքացնել ացետալդեհիդի ազդեցությունը։
Մասնագետները հաճախ խորհուրդ են տալիս ամեն գիշեր գիշերը մեկ բաժակ կարմիր գինի խմել՝ քունը լավացնելու և նիհարելու համար: Արդյունավետ քաշի կորստի համար կարմիր գինու բոլոր առավելություններով՝ ավելի լավ է ամբողջությամբ բացառել ալկոհոլը ձեր սննդակարգից, իսկ անքնությունից խուսափելու համար ձեր կյանքից վերացնել կոֆեինի ավելորդ օգտագործումը և կարգավորել սննդակարգը։