Խոսքը սննդի մասին չէ. սրտաբանը նշել է բարձր խոլեստերինի իրական պատճառը

Բարձր խոլեստերինի պատճառը ոչ թե սննդի, այլ քրոնիկ սթրեսի մեջ է, ասում է սրտաբան Աննա Կորենեւիչը։ Բժշկի խոսքով՝ վերջերս նոր ուսումնասիրություններ են կատարվել, որոնք ապացուցում են, որ նույն հավի ձվերը, որոնք հիմնականում համարվում են բարձր խոլեստերինի մեղավորներ, այդպիսիք չեն։ Այսպիսով, որոշ գիտնականներ պարզել են, որ եթե շաբաթական յոթ ձու ուտեք (օրական մեկ հատ), դա ձեր առողջությանը ոչ մի վնաս չի պատճառի։ Այլ փորձագետներ հաստատել են այս փաստը՝ կատարելով փորձ, որին մասնակցել է 140 մարդ։ Մարդիկ բաժանվել են երկու խմբի։
Այնուամենայնիվ, Աննա Կորենևիչն իր Telegram ալիքում նշել է, որ գիտնականներն իրենք են եկել այն եզրակացության, որ եթե դա ձուն չէ, ապա խոլեստերինի մակարդակի վրա ազդում են այլ մթերքներ, որոնց հետ ձուն սովորաբար համակցվում են նախաճաշի ժամանակ: Խոսքը բեկոնի ու երշիկների մասին է։ Սրտաբանը նշել է, որ ինքը կողմնակից է այն կարծիքին, որ բեկոնի և նրբերշիկի մեջ առողջարար ոչինչ չկա, սակայն այդ մթերքները, ըստ նրա, չեն կարող բարձրացնել խոլեստերինը։
Ամեն ինչ կապված է քրոնիկ սթրեսի հետ:
«Իմ պրակտիկայում կային բազմաթիվ աթերոսկլերոզով հիվանդներ, ովքեր սնվում էին բացառիկ լավ և շատ էին շարժվում: Անգամ կային բարձր խոլեստերինով ու ինֆարկտով վեգաններ»,- ասել է մասնագետը։
Սրտաբանը հիշել է, որ սթրեսի ժամանակ կորտիզոլի մակարդակը բարձրանում է. Այս հորմոնի ազդեցությամբ լյարդը սկսում է սինթեզել «վատ» խոլեստերինը, նույնիսկ նրանց մոտ, ովքեր ուտում են միայն բուսական սնունդ։ Բացի այդ, կորտիզոլը կարող է բարձրացնել արյան շաքարի մակարդակը և արյան ճնշումը: Այս բոլոր գործոնները միասին դառնում են թրոմբոզի պատճառներ, ընդգծեց բժիշկը։