Վիտամիններով հարուստ եզակի մթերք՝ օրական ընդամենը 50 գ-ը բավական է

Վիտամիններով հարուստ եզակի մթերք՝ օրական ընդամենը 50 գ-ը բավական է

 «Առողջ» մթերքների վրա կենտրոնանալու միտումը մեծ թափ է հավաքում: Միկրոկանաչները, ինչպես մյուս առողջարար մթերքները, տարեցտարի ավելի տարածված են դառնում, և դրանց նկատմամբ հետաքրքրությունն աճում է: Սա հասկանալի է. սպառողների նախասիրություններում մարդիկ կենտրոնանում են առողջ և բնական սննդի վրա և ընտրում այն, ինչը նպաստում է առողջությանը: Պետք է խոստովանել, որ այս փոքրիկ ծիլերը դժվարությամբ են մրցում ավանդական այգու կանաչի հետ։ Սակայն գիտնականների կարծիքը հետևյալն է. բույսը, անշուշտ, կզբաղեցնի իր տեղը մարդու սննդակարգում: 

Միկրոկանաչները դարձել են կարևոր բաղադրիչ նրանց ամենօրյա սննդակարգում, ովքեր հետևում են առողջ ապրելակերպին և պատշաճ սնուցմանը, նրանք գնահատում են դրանք իրենց էներգետիկ ներուժի, ֆիտոնուտրիենտներով հարուստ լինելու համար և, ի լրումն, դրանք մանրաթելերի, կարոտինոիդների և քլորոֆիլի աղբյուր են: Այն խորհուրդ է տրվում բժիշկների կողմից և վաղուց սիրվել է խոհարարների կողմից։

Այսօր ամբողջ աշխարհում իրականացվում են միկրոկանաչի ֆիտոքիմիական կազմի և դրանց օգտակարության վերաբերյալ տարբեր ուսումնասիրություններ, և կարելի է խոստովանել, որ դրանք աստիճանաբար փոխում են մեր պատկերացումները այս օգտակար մթերքի մասին։ Այս հարցում արդեն իսկ ձեռք են բերվել որոշակի արդյունքներ։ Փաստն այն է, որ ամբողջ աշխարհում գիտնականներն այժմ փորձում են ֆունկցիոնալ սնունդ մշակել։

Նախկինում սննդամթերքն ուներ քաղցը հագեցնելու հիմնական նպատակը և գնահատվում էր իրենց սննդային արժեքով։ Այսօր գիտնականները խնդիրը փոքր-ինչ այլ կերպ են լուծում՝ սննդային արժեքից բացի, արտադրանքը պետք է ունենա նաև այլ գործառույթներ, այն է՝ նպաստել առողջությանը և կանխարգելել հիվանդությունները։ Ֆունկցիոնալ արտադրանքները նրանք են, որոնք կարող են դրականորեն փոխել մարմնի ֆիզիոլոգիական գործընթացները և բարձրացնել նրա դիմադրությունը հիվանդությունների նկատմամբ: Միկրոկանաչները այս ապրանքներից մեկն են: Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ միկրոկանաչները կարող են մարդուն ապահովել անհրաժեշտ քանակությամբ արժեքավոր հանքանյութերով և վիտամիններով և այդպիսով օգնել պահպանել առողջությունը: Օրական 50 գ մանր բողբոջը ծածկում է վիտամինների և հանքանյութերի մեր ամենօրյա պահանջը:

Այսպես, հետազոտության տվյալների համաձայն, որոնց արդյունքները ներկայացված են National Lidrary of Medicine ամսագրում, միկրոկանաչիում կալցիումի քանակը նվազել է 85%-ով, իսկ մաղադանոսում և սամիթում մագնեզիումի պարունակությունը՝ 30%-ով։ Ընդհանուր առմամբ, մեր օգտագործած բանջարեղենում երկաթի պարունակությունը նվազել է 27%-ով, իսկ ֆոսֆորը՝ 14%-ով։ Այս տվյալները շատ տեղին են բոլորիս համար։ Ի վերջո, այս հանքանյութերը կարևոր են. դրանք ապահովում են մարմնի կմախքային համակարգի ամրությունը, ինչպես նաև նյարդային համակարգի աշխատանքը: Նույն արդյունքները հաստատվել են որոշ վիտամինների համար։ Հետազոտողները նշում են, որ նման փոփոխությունների պատճառական գործոններից մեկը թունաքիմիկատներն են, որոնք վաղուց օգտագործվել են գյուղատնտեսության մեջ։

Առանձին բանջարեղենի սննդանյութերի ցածր պարունակությունը, անշուշտ, զրկում է արտադրանքին օգտակարությունից ու համից։ Ռուս գիտնականները, վերլուծելով ավանդական բանջարեղենի բաղադրությունը, ուղիներ են փնտրում նման բացասական փոփոխություններին դիմակայելու համար և ելք են գտնում ամենահեռանկարային բանջարեղենի և կանաչեղենի մշակման մեջ և խորհուրդ են տալիս ավելի մեծ ուշադրություն դարձնել «նոր ապրանքներին»: Այս շարքում իրենց տեղն ունեն նաև միկրոկանաչները։ Եվ սա, հուսանք, միայն սկիզբն է։

Բացի այդ, միկրոկանաչները որոշ չափով կօգնեն լուծել պարենային անվտանգության խնդիրը, որը ներկայումս բարձրացվում է ամբողջ աշխարհում։ Այժմ շատ են գրվում այն ​​մասին, որ միկրոկանաչները կարելի է աճեցնել տանը ստեղծված միկրոֆերմայում: Բույսերի համար որոշակի պայմաններ ստեղծելով` կարելի է այս բերքը հավաքել 7-18 օրը մեկ: Դա այն է, ինչ անում են առողջ սննդի կողմնակիցները: