Ինչու՞ են չորացրած մրգերն ավելի կալորիական, քան թարմը

Ինչու՞ են չորացրած մրգերն ավելի կալորիական, քան թարմը

Չորացրած մրգերի կալորիականությունը ավելի ցածր է, քան շատ քաղցրավենիքների։ Բայց շատ ավելի բարձր, քան թարմ մրգերը:

Կալորիականության պարունակությունը կալորիաների քանակն է, որն առաջանում է, երբ որոշակի քանակություն (սովորաբար 100 գ) կլանվում է արտադրանքի մեջ: Չորանալուց հետո մրգերը կորցնում են իրենց սկզբնական քաշի մինչև 80%-ը։ Բայց դրանցից գոլորշիացող ջուրը զրոյական կալորիականություն ունի։ Պարզվում է, որ 100 գ չիրը նույնքան կալորիա է պարունակում, որքան 500 գ թարմ մրգերը, որոնցից պատրաստվել են, այսինքն՝ չորացրած մրգերը հինգ անգամ ավելի կալորիական են։

Չորացման ժամանակ շաքարների կոնցենտրացիան մեծանում է։ Օրինակ՝ 100 գ թարմ ծիրանը պարունակում է 50 կկալ, իսկ չորացրածը՝ 200 - 250 կկալ։ 100 գ թարմ սալորը պարունակում է մոտ 60 կկալ, իսկ սալորաչիրն արդեն պարունակում է 250 կկալ։ 100 հատ խաղողը պարունակում է 70 կկալ, իսկ չամիչը՝ 280 կկալ։

Տարբեր հետազոտությունների համաձայն՝ չորացրած մրգերը պարունակում են ավելի շատ բջջանյութ և հակաօքսիդանտներ, քան թարմ մրգերը։ Հակաօքսիդանտներով հարուստ մթերքների կանոնավոր օգտագործումը հիանալի կանխարգելիչ միջոց է սրտի հիվանդությունների դեմ:

Հիմնական կանոնը նորմային հավատարիմ մնալն է: