Նյարդաբանը նշել է այն մթերքները, որոնք առաջացնում են գլխացավ

Բժիշկները հայտնաբերում են գլխացավի ավելի քան հարյուր պատճառ՝ սնուցումը նույնպես խթան է հանդիսանում: Նյարդաբան Եկատերինա Դեմյանովսկայան բացատրել է, թե ինչպիսի սնունդ է հանգեցնում գլխացավի:
Գլխի համար ամենավնասակար մթերքը ալկոհոլն է։ Էթանոլի ազդեցությամբ արյան անոթները լայնանում են, իսկ կարմիր գինու մեջ առատորեն պարունակվող հակաօքսիդանտ կվերցետինի պատճառով դանդաղում է այդ նույն էթանոլի նյութափոխանակությունը՝ թերի քայքայման արգասիքները կուտակվում են մարմնում և ցավ են առաջացնում։
Բժիշկները նաև որոշակի ռիսկեր են կապում զովացուցիչ ըմպելիքների հետ: Այսպիսով, թեյն ու սուրճը՝ կոֆեինի աղբյուրները, սեղմում են արյունատար անոթները՝ ստիպելով մարդուն ավելի եռանդուն զգալ։ Բայց ազդեցությունը ժամանակի ընթացքում անհետանում է, արյան անոթները լայնանում են, իսկ գլուխը սկսում է ցավել։
Հնեցված պինդ պանիրները, պահածոյացված մթերքները, երշիկեղենը կարող են պարունակել նիտրատներ, նիտրիտներ և տիրամին ամինաթթու: Դրանք ազդում են արյան անոթների վրա այնպես, ինչպես կոֆեինը. սկզբում դրանք ջղաձգում են, իսկ հետո հանկարծակի վերադարձնում նորմալ վիճակի։ Տհաճ զգացումներից խուսափելու համար Եկատերինա Դեմյանովսկայան բժիշկ Պիտերի հետ զրույցում խորհուրդ է տվել չափից դուրս չօգտագործել այս նախուտեստները։
Քաղցրավենիքը պարունակում է մի քանի նյութեր, որոնք առաջացնում են գլխացավ։ Սա ներառում է կոֆեինը, տիրամինը և ֆենիլէթիլամինը: Շոկոլադը, օրինակ, բարձրացնում է արյան գլյուկոզան, ինչը նշանակում է, որ երբ այն ընկնում է, ցավ է առաջանում։ Իսկ պաղպաղակը վտանգավոր է միգրենի հակված մարդկանց համար, քանի որ ցուրտը ազդում է ընկալիչների վրա։
Մրգերի և ընկույզների չափից շատ ուտելը կարող է գլխացավ առաջացնել: Հատկապես բարձր ռիսկեր են պարունակում բանանն ու ցիտրուսային մրգերը, պիստակը, նուշը և սերմերը: