Առողջ ապրելակերպի ո՞ր մթերքներն են առաջացնում քաղցկեղ՝ օրգանիզմում տոքսիններ կուտակելով

Թեյն ու շշալցված ջուրը հանգեցնում են օրգանիզմում քաղցկեղածին նյութերի կուտակմանը։ Այս եզրակացությանն են հանգել Հարավային Կալիֆորնիայի համալսարանի ամերիկացի հետազոտողները։
Որոշ մթերքներ, որոնք բժիշկները համարում են առողջ սննդակարգի կարևոր բաղադրիչ, պարունակում են «հավերժ քիմիական նյութերի» բարձր մակարդակ։ Այսպես են կոչվում տոքսինները, որոնք կուտակվում են օրգանիզմում և առաջացնում քաղցկեղ։
Ո՞ր մթերքներն են պարունակում շատ «հավերժական քիմիական նյութեր»։
Հետազոտության արդյունքները ցույց են տվել, որ հետևյալ մթերքների մեծ քանակությամբ օգտագործումը հանգեցնում է մարմնում պեր- ու պոլիֆտորալկիլային նյութեր կուտակմանը՝
շշալցված ջուր, թեյի տոպրակներ (շաքարով և առանց շաքարի),
վերամշակված միս (հատկապես խոզի միս), սնունդ ռեստորաններում և սննդի այլ հաստատություններում, չիպսեր։
Եթե չիպսերի և խոզի մսի հետ ամեն ինչ պարզ է, ապա թեյի և շշալցված ջրի հետ՝ ոչ այնքան։ Սրանք բավականին առողջ ապրելակերպի ըմպելիքներ են։ Ստացվում է, որ ամբողջ խնդիրը կարող է լինել փաթեթավորման կամ բուն աղբյուրի աղտոտվածության մեջ (եթե խոսքը ջրի մասին է)։ Հետաքրքիր է, որ սովորական ծորակի ջուրը պարունակում է ավելի քիչ պեր- ու պոլիֆտորալկիլային նյութեր, քան շշալցված ջուրը:
Ո՞ր մթերքներն են ցածր «հավերժական տոքսիններով»
հացահատիկային՝ բրինձ և վարսակի ալյուր, մակարոնեղեն, հաց, կարտոֆիլ, մրգեր, տնական արագ սնունդ։
Ի զարմանս հետազոտողների, այն մասնակիցները, ովքեր օգտագործում էին մեծ քանակությամբ շաքար, մրգային ըմպելիքներ և գազավորված ըմպելիքներ, արյան մեջ պեր- ու պոլիֆտորալկիլային նյութերի ավելի ցածր մակարդակ ունեին:
Ենթադրաբար, այս մթերքները պատասխանատու են վերոնշյալ նյութերի ցածր մակարդակի համար՝ իրենց բարձր մանրաթելերի պարունակության պատճառով: Այն արագացնում է օրգանիզմից քիմիական նյութերի հեռացումը։
Կարծիք կա, որ քաղցկեղի պատճառ կարող են լինել նաև ատամի մածուկների մեջ ներառված բաղադրիչները։