Սննդաբանը նշել է, թե ով պետք է սննդակարգում սահմանափակի մուգ շոկոլադը

Սննդաբանը նշել է, թե ով պետք է սննդակարգում սահմանափակի մուգ շոկոլադը

Միգրենի, արյան բարձր ճնշման, շաքարախտի և գիրության դեպքում պետք է սննդակարգում նվազեցնել մուգ շոկոլադի քանակը, Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում ասել է սննդաբան, գաստրոէնտերոլոգ Նատալյա Սիչևան։ Գրում է shantnews-ը:

Շատերը մուգ շոկոլադը համարում են առողջարար, քանի որ այն պարունակում է հակաօքսիդանտներ և չի պարունակում ավելցուկային շաքար: Այնուամենայնիվ, կան հիվանդություններ, որոնց դեպքում պետք է զգուշությամբ վերաբերվել այս ապրանքին, նշել է Սիչևան։ Մասնավորապես, այն կարող է առաջացնել անոթային սպազմ:

«Մարդիկ, ովքեր ունեն միգրեն կամ արյան բարձր ճնշման հակում, պետք է նվազեցնեն մուգ շոկոլադի քանակը իրենց սննդակարգում, քանի որ այս մթերքը պարունակում է մի նյութ, որը կարող է հանգեցնել անոթային սպազմի և, հետևաբար, առաջացնել գլխացավեր կամ արյան ճնշման բարձրացում», – ասել է Սիչևան:

Մուգ շոկոլադը մեծացնում է լեղու արտահոսքը, ուստի ավելի լավ է, որ լեղապարկի հիվանդություն ունեցողը հարցնի իր բժշկին՝ արդյո՞ք այս հրուշակեղենը լավ է, թե վատ իր համար:

Գիրություն կամ 2-րդ տիպի շաքարախտ ունեցող մարդիկ նույնպես չպետք է չարաշահեն մուգ շոկոլադը:

«Օրական չափաբաժինը պետք է լինի ոչ ավելի, քան 20-30 գրամ», – պարզաբանել է բժիշկը:

Նրա խոսքով՝ արտադրանքը պետք է ամբողջությամբ բացառել ճաշացանկից, եթե առկա է ալերգիկ ռեակցիա դրա բաղադրիչների նկատմամբ, օրինակ՝ կակաոյի կարագի։ Բացի այդ, չի կարելի շոկոլադ տալ մինչև երեք տարեկան երեխաներին:

«Ավելի լավ է այս հրուշակեղենն օգտագործել հում բանջարեղենից և անյուղ մսից պատրաստված ուտեստներից հետո»,-խորհուրդ է տվել բժիշկը։