Գիտնականները պարզել են, թե ինչպես է ավոկադոյի օգտագործումը ազդում արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակի վրա

Գիտնականները պարզել են, թե ինչպես է ավոկադոյի օգտագործումը ազդում արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակի վրա

Ավստրալիայի կառավարության հետազոտությունների և կիրառական հետազոտությունների ասոցիացիայի գիտնականները պարզել են, որ ավոկադոյի օգտագործումը քիչ ազդեցություն ունի արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակի վրա: Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Journal of the Academy of Nutrition (JAN) ամսագրում: Ավստրալիայի ուսումնասիրությունը հիմնված է 10 նախորդ ուսումնասիրությունների վրա, որոնք ուսումնասիրում էին ավոկադոյի ազդեցությունը սրտամկանի նյութափոխանակության առողջության վրա: Վերանայված ուսումնասիրություններին ընդհանուր առմամբ մասնակցել է 503 մարդ:

Հետազոտություններից երեքը ներառում էին միայն կանայք, չորսը՝ ավելորդ քաշով կամ գեր մարդկանց, իսկ մնացածը՝ արյան բարձր խոլեստերինով (հիպերխոլեստերինեմիա) կամ շաքարախտով և հիպերտրիգլիցերիդեմիայով (արյան մեջ տրիգլիցերիդների բարձր մակարդակ) ունեցողներ: Նշվում է, որ ուսումնասիրությունները տեւել են երեքից մինչեւ 24 շաբաթ։ Օրական օգտագործվող ավոկադոյի քանակը տատանվում էր 99-ից 330 գրամ:

Արդյունքները ցույց են տվել, որ ավոկադո ուտելը կապված է հիպերխոլեստերինեմիա ունեցող մարդկանց արյան մեջ  «վատ խոլեստերինի» մակարդակի նվազման հետ: Այնուամենայնիվ, ընդհանուր առմամբ, ավոկադոյի սպառման ավելացումը քիչ ազդեցություն ունեցավ տրիգլիցերիդների, HDL և LDL «լավ խոլեստերինի» մակարդակների վրա՝ համեմատած ավոկադոյի չընդունման հետ: Դրական ազդեցությունը հիմնականում պայմանավորված էր հիպերխոլեստերինեմիայով տառապող մարդկանց հետազոտություններով: