Ինչո՞ւ են չորացրած լոլիկն ու պղպեղն ավելի առողջարար, քան թարմը

Ինչո՞ւ են չորացրած լոլիկն ու պղպեղն ավելի առողջարար, քան թարմը

Չորացրած լոլիկը, պղպեղը և ճակնդեղը վաճառվում են սուպերմարկետներում և շուկաներում։ Դրանք փաթեթավորված են տարբեր չափերի տարաներում և ավելի էժան են՝ համեմատած մեծածավալ համեմունքների: Բայց ոմանք կարծում են, որ նման բանջարեղենին ներկանյութեր և կոնսերվանտներ են ավելացնում: Իսկ դրանցում վիտամիններ գրեթե չկան։

Ստացվում է, որ արտադրանքի որակը ուղղակիորեն կախված է չորացման եղանակից։ Ավելի լավ է դա անել մասնագիտացված սարքավորումներում, որտեղ կարգավորվում են խոնավությունը, ջերմաստիճանը և տևողությունը։ Դուք չեք կարող դա անել բաց երկնքի տակ. բացատրեց Ռուսաստանի տնտեսագիտական ​​համալսարանի սննդի տեխնոլոգիաների և կենսաճարտարագիտության ամբիոնի դոցենտը: Գ.Վ. Պլեխանովա Ելենա Մյասնիկովան:

«Իհարկե, պետք է ընտրել արտադրական պայմաններում չորացրած մթերքները։ Որոշ վիտամիններ իսկապես քայքայվում են: Բայց A խմբի վիտամիններն ու լիկոպենը լիովին պահպանված են։ Վերջինիս կոնցենտրացիան 100 գրամ մթերքի մեջ նույնիսկ ավելանում է չորացման ժամանակ։

Բանջարեղենին ներկանյութեր և կոնսերվանտներ ավելացնելը քիչ հավանական է: Տեխնոլոգիան դա թույլ չի տալիս, իսկ չորացումն ինքնին պահպանման մեթոդ է»,- բացատրել է փորձագետը։