Արժե՞ արդյոք ուտել գետին ընկած ուտելիքը, եթե այն շատ արագ վերցվել է գետնից
Այսպես կոչված «հինգ վայրկյան կանոնի» ազդեցությունը կախված է այն մակերեսից, որի վրա հայտնվել է սնունդը:
«Говорит Москва» ռադիոկայանի հետ զրույցում վարակաբան Իլյա Ակինֆիևն ասել է, որ ուտելիք կարելի է ուտել, եթե այն ընկնի վերջերս մաքրված մակերեսի վրա։ Փորձագետը նշել է, որ դրա վրա մեծ դեր է խաղում ոչ թե արտադրանքի ծախսած ժամանակը, այլ բակտերիաների քանակը։
«Հինգ վայրկյանի կանոնը» ակտուալ չէ համաճարակաբանության առումով։ Որովհետև, եթե սննդի մի կտոր դիպչի մակերեսին, որը աղտոտված է նույն բակտերիայով, որը կարող է սննդային թունավորում առաջացնել, ապա հատակին անմիջապես շփվելուց հետո բակտերիաների քանակությունը կհայտնվի սննդի վրա, և դուք կարող եք վարակվել: Մեկ այլ բան այն է, որ բակտերիաների քանակությունը, որը գտնվում է վերջերս մաքրված հատակի վրա, կարող է այնքան նվազագույն լինել, որ վարակ չառաջանա: Այստեղ դա կախված կլինի ոչ թե մակերեսի վրա սննդի առկայության տևողությունից, այլ տվյալ վայրում բակտերիաների ճշգրիտ կոնցենտրացիայից»։
Ակինֆիևն ավելացրել է, որ բավականաչափ մաքուր մակերեսների վրա սնունդը կարող է մնալ ավելի քան հինգ վայրկյան, օրինակ՝ մեկ ժամ։
«Եթե հատակը մաքուր է. Հատակը կարող է շատ ավելի մաքուր լինել, քան նույնիսկ մեկի սեղանը։ Սենդվիչը կարող է մեկ ժամ հայտնվել այնտեղ, և դրան ոչինչ չի պատահի։ Իսկ եթե այն հայտնվում է աղտոտված մակերեսի վրա, ապա իր մակերեսին կարող է վտանգավոր քանակությամբ բակտերիաներ ստանալ, ինչը կհանգեցնի սննդային թունավորման»։