Գիտնականները ձիթապտղի ձեթի նոր օգտակար հատկություն են հայտնաբերել

Գիտնականները ձիթապտղի ձեթի նոր օգտակար հատկություն են հայտնաբերել

Պորտուգալիայի Պորտուի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ ձիթապտղի յուղի հակաօքսիդանտ հատկությունները կարող են բարելավել նեյրոբլաստոմայի՝ չարորակ նորագոյացության բուժման արդյունավետությունը, որը զարգանում է նյարդային համակարգի պրեկուրսոր բջիջներից՝ նեյրոբլաստներից:

Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Nutrients ամսագրում: Նշվում է, որ նեյրոբլաստոմայով հիվանդանում են հիմնականում մինչև հինգ տարեկան երեխաները։ Որպես կանոն, հիվանդությունը պայմանավորված է գենետիկ մուտացիայով, որը տեղի է ունենում վաղ զարգացման ընթացքում: Միևնույն ժամանակ, օրգանիզմում օքսիդատիվ սթրեսը կարող է արագացնել ուռուցքների աճը նեյրոբլաստներից՝ սեռական բջիջներից, որոնք սովորաբար վերածվում են նեյրոնների: Պորտուգալացի գիտնականների ուսումնասիրությունը ձիթապտղի յուղի հատկություններն ուսումնասիրող գոյություն ունեցող, հատուկ ընտրված գիտական ​​աշխատությունների ակնարկ է: Վերանայումը պարզել է, որ այս արտադրանքի մեջ պարունակվող OLE ֆենոլային միացությունը, ինչպես նաև դրա խմորման արտադրանքը, որը կոչվում է HT, կարող է նվազեցնել օքսիդատիվ սթրեսը մարմնում:

Գիտնականները բացատրել են, որ այդ նյութերը կարող են պաշտպանել մարմնի բջիջները ազատ ռադիկալների վնասից՝ քիմիական մասնիկներից, որոնք կուտակվում են բնական նյութափոխանակության ընթացքում: Այս գործողությունը կապված է նաև հակաուռուցքային ազդեցության հետ։ Սա նշանակում է, որ ձիթապտղի յուղի օգտագործումը որպես համալիր թերապիայի տարր կարող է բարձրացնել նեյրոբլաստոմայի դեղորայքային բուժման արդյունավետությունը և նվազեցնել մետաստազների հավանականությունը: