Գիտնականները ձիթապտղի ձեթի նոր օգտակար հատկություն են հայտնաբերել

Պորտուգալիայի Պորտուի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ ձիթապտղի յուղի հակաօքսիդանտ հատկությունները կարող են բարելավել նեյրոբլաստոմայի՝ չարորակ նորագոյացության բուժման արդյունավետությունը, որը զարգանում է նյարդային համակարգի պրեկուրսոր բջիջներից՝ նեյրոբլաստներից:
Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Nutrients ամսագրում: Նշվում է, որ նեյրոբլաստոմայով հիվանդանում են հիմնականում մինչև հինգ տարեկան երեխաները։ Որպես կանոն, հիվանդությունը պայմանավորված է գենետիկ մուտացիայով, որը տեղի է ունենում վաղ զարգացման ընթացքում: Միևնույն ժամանակ, օրգանիզմում օքսիդատիվ սթրեսը կարող է արագացնել ուռուցքների աճը նեյրոբլաստներից՝ սեռական բջիջներից, որոնք սովորաբար վերածվում են նեյրոնների: Պորտուգալացի գիտնականների ուսումնասիրությունը ձիթապտղի յուղի հատկություններն ուսումնասիրող գոյություն ունեցող, հատուկ ընտրված գիտական աշխատությունների ակնարկ է: Վերանայումը պարզել է, որ այս արտադրանքի մեջ պարունակվող OLE ֆենոլային միացությունը, ինչպես նաև դրա խմորման արտադրանքը, որը կոչվում է HT, կարող է նվազեցնել օքսիդատիվ սթրեսը մարմնում:
Գիտնականները բացատրել են, որ այդ նյութերը կարող են պաշտպանել մարմնի բջիջները ազատ ռադիկալների վնասից՝ քիմիական մասնիկներից, որոնք կուտակվում են բնական նյութափոխանակության ընթացքում: Այս գործողությունը կապված է նաև հակաուռուցքային ազդեցության հետ։ Սա նշանակում է, որ ձիթապտղի յուղի օգտագործումը որպես համալիր թերապիայի տարր կարող է բարձրացնել նեյրոբլաստոմայի դեղորայքային բուժման արդյունավետությունը և նվազեցնել մետաստազների հավանականությունը: